Abans que em tiris la cavalleria al damunt, deixa’m dir que el títol de la càpsula d’avui només pretén reflexionar al voltant d’aquest estereotip masclista present a la nostra societat.
D’entrada, les estadístiques demostren la poca presència femenina a l’àmbit digital: nou de cada deu persones amb una titulació universitària d’enginyeria informàtica o telecomunicacions són homes i les dones ocupen el 30% dels llocs de treball del sector.
Les causes podem trobar-les en les conclusions d’un estudi de la UOC i la UP que demostren que molts cops “les noies tendeixen a infravalorar la seva competència en matèries habitualment vinculades als homes, malgrat que moltes vegades, tenen millors notes que els nois” Pots veure el vídeo resum de les conclusions a https://vimeo.com/206373532
Malgrat això, al llarg de la historia, hi ha dones que han optat per anar contra corrent, trencant esquemes establerts i dedicant la seua vida al camp de les tecnologies realitzant importants contribucions massa cops menystingudes o invisibilitzades: Ada Lovelace, Grace Hopper, Rózsa Péter, Evelyn Berezin, Frances Elizabeth Allen,…
Ara més que mai, es fa necessari promoure les oportunitats que poden oferir-los les tecnologies i facilitar-los el seu apoderament. Precisament, aquest dijous hom celebràvem el Dia Internacional de les Nenes en les TIC. itu.int
A casa nostra, des del hub d’impacte social mujerestech.com treballa per augmentar presència femenina en el sector digital i posa recursos i coneixement a l’abast de nenes, joves i dones per tal de descobrir-los el potencial de les TIC.
Igualment, a mitjans de novembre se celebren les WomanLiderTIC womanlidertic.internetsocial.cat unes Jornades Internacionals que fan visibles les dones que treballen i lideren projectes dins l’àmbit de les TIC.