Et confesso que al escriure aquestes càpsules quinzenals intento defugir la immediatesa de l’actualitat tecnològica mediàtica, evitant fer el tornaveu a les notícies que ja sobrecarreguen el teu dia a dia o quan intueixo que quan aquesta Nova Tàrrega surti als carrers, aquestes novetats hauran envellit i resultaran desfasades. Avui trencaré aquest costum per parlar-te del WannaCry.
Des del 12 de maig, milions d’ordinadors personals i d’organitzacions i empreses d’arreu el món s’han vist afectats per aquest ransomware, un programa maliciós que xifra els arxius emmagatzemats en ordinadors que funcionen sobre el sistema operatiu Windows de Microsoft i que exigeix un rescat per tal de recuperar-ne l’accés.
Tingues present que es manifesta quan el mal ja està fet: si et passa no te’n donaràs compte fins quan la informació ha estat bloquejada. Per tant, per evitar ensurts, et proposo seguir alguns consells molt bàsics:
- Evita seguir els enllaços que no reconeixes en correus, missatgeria instantània o xarxes socials,
- No obris arxius adjunts d’orígens desconeguts ni els descarregats que et semblin sospitosos.
- Fes còpies de seguretat. Així evitaràs la pèrdua d’arxius importants (si ho recordes, en vam parlar a la càpsula 12)
- Engega el tallafocs i mantén els programes i el sistema operatiu actualitzats.
- Si encara no ho has fet, apedaça el teu ordinador per evitar que aquest virus aprofiti una vulnerabilitat. Llegeix com fer-ho en aquest butlletí de seguretat de Microsoft http://bit.ly/MS17010
- Recorda la conveniència de tenir instal·lat un antivirus actiu i al dia.
Si has fet tard, i n’esdevens una víctima, es recomana no pagar el rescat i sol·licitar ajuda a l’Instituto Nacional de CiberSeguridad http://bit.ly/INCIBEransomware
Et desitjo una bona (i segura) quinzena!