A hores d’ara, crec que ja no cal que ens enganyem. Després de 100 quinzenes, he convertit aquesta finestra a Nova Tàrrega al món, en un espai franc on a més que formar i informar sobre un ús positiu, creatiu i segur de les TIC, aprofito per fer teràpia personal i parlar de les meues coses.
Avui, també. Com a persona que mou els ulls (entre moltes altres tares que amb el temps he après a acceptar i estimar) aprofitaré per celebrar aquest dia dedicat a les discapacitats (no minusvalideses ni invalideses) per parlar de com la tecnologia pot ajudar-nos a ser més capaços.
Si hem aconseguit despertar consciències davant la necessitat de construir un espai públic, obert i sense barreres, també ens cal treballar per tal que els entorns digitals garanteixin a tothom, l’oportunitat d’accés i d’ús.
Si en càpsules anteriors, plegades hem explorat les ombres de Google, també cal reconèixer que ha demostrat tenir una gran sensibilitat vers les persones amb discapacitats, dedicant esforços a desenvolupar eines poderoses que aplanen el camí, per tal que totes les persones puguin utilitzar Android. A continuació, et proposo repassar-ne algunes, presentades recentment.
Test d’accessibilitat Aquesta aplicació avalua el nivell d’accessibilitat de les aplicacions del teu telèfon intel·ligent o tauleta i proposa millores a través de la configuració de diferents paràmetres, que et faciliten una millor visió, audició o motricitat.
La Suite d’accessibilitat d’Android agrupa una sèrie d’aplicacions, que es complementen amb l’aplicació anterior, i que estan orientades a facilitar l’ús de les persones amb discapacitats auditives o visuals. Destaca especialment el lector de pantalla TalkBack i el Menú d’accés, amb dreceres a les opcions d’accessibilitat i que s’afegeix a la dreta dels botons de navegació, que hi ha a la part inferior del dispositiu.
Voice Access. Assistent de veu de Google que facilita l’ús de les persones amb dificultats motrius per utilitzar-la, a través d’instruccions senzilles o dient en veu alta els números amb què identifica els elements de la interfície. Reconeix el català més o menys bé. Encara que el motor de reconeixent de veu necessita seguir evolucionant, amb una mica de paciència us podeu arribar a entendre!
Action Blocks. Adreçada a persones amb discapacitat (o dificultat) cognitiva que permet crear i configurar una sèrie de widgets a la pantalla d’inici, facilitant l’accés a les diferents accions que realitzen quotidianament.
Amplificador de sonido. Aquesta app s’encarrega de filtrar els sorolls de l’entorn i d’augmentar i amplificar els sons del dispositiu, millorant l’escolta de les persones que tenen problemes auditius.
Pots trobar tota la informació d’aquestes aplicacions i sobre els ajustaments d’accessibilitat d’Android, a google.com/accessibility
Per acabar de fer el quilo, n’hi afegeixo Race Together! Un senzill i addictiu joc vietnamita adreçat a persones amb problemes de visió, encara que també et pot ser útil per afinar l’oïda. Per jugar-hi, necessitaràs un auricular estèreo, que et permetran conduir a cotxe a cegues i esquivar als altres cotxes que circulen per la carretera, només amb l’ajuda del so. Tota una experiència!
Et desitjo que avui i cada dia, siguis capaç de fer grans coses! Bona quinzena. capsulestic.cat
Per saber-ne més
m4Social. Accessibilitat digital Les TIC per a tothom