Tot i que em considero un home de fe, em costa imaginar com devia anar tot allò de l’àngel anunciador i el seu “…no tingueu por, que us porto una nova de gran goig…” als pastors que vetllaven per guardar el seu ramat, que trobem a l’evangeli de Lluc. Em fa gràcia pensar com hauria anat la història, si haguessin dut un telèfon intel·ligent al sarró i de cop i volta, haguessin rebut l’avís de la bona nova. Encara que segurament, el portarien en mode silenci.
Amb motiu d’això, avui em proposo parlar-te d’una funció que es troba a la majoria de sistemes operatius d’escriptori i mòbils: les notificacions. Aquesta és la manera que té d’indicar-te que hi ha quelcom nou en alguna de les aplicacions que hi han instal·lades, mostrant-se tant a la pantalla de bloqueig com al tauler de notificacions i que podem veure si llisquem amb el dit cap avall, des de la part superior esquerra de la pantalla.
No posaré en dubte que poden arribar a ser molt útils, ajudant-nos a fer que no se’ns escapi res de la nostra vida digital. Però l’abús que en fan moltes desenvolupadores, enviant-nos anuncis, promocions i tot un seguit de pretextos poc rellevants i que només busquen mantenir-nos enganxats a la pantalla, fa que en la majoria dels casos, no n’acabem fent cas, avorrits.
A part d’aquestes notificacions no desitjades, hi ha les que sí que estan directament vinculades amb la nostra activitat a l’aplicació: per exemple quan algú ens envia un missatge directe, quan reps una interacció a una publicació que has fet o un recordatori d’un esdeveniment del teu calendari,…
Com gestionar-les?
- Esborrar-la individualment, fent-la lliscar cap a l’esquerra o cap a la dreta o grupalment, desplaçant-te fins al final i tocant Esborra-ho tot o la icona de la paperera o la x.
- Posposar-la, arrossegant-la lleugerament cap a l’esquerra o cap a la dreta i tocant Posposa o la icona del despertador.
- Desplegar-la, per llegir-ne tot el contingut, fent-la lliscar avall. Així també pots respondre-la o arxivar-la.
Per sort, a partir de l’aparició d’Android 6.0 Marshmallow s’ofereix una nova manera gestionar-les, lligada amb el concepte del benestar digital, permeten configurar-les individualment i també definir les franges horàries en què volem silenciar-les.
A la pràctica, cada app funciona a la seua, oferint diferents tipus concrets de notificació, a partir de les funcions que ofereix. Et recomano que en instal·lar una nova aplicació, revisis quines t’interessen i desactivis les que no.
A continuació, t’explico com fer-ho en la versió Android 10, tot oferint-me a ajudar-te si tens una versió anterior i no te’n surts de configurar-ho.
Obre Configuració, busca l’opció Aplicacions i notificacions i després Notificacions. Des d’aquí pots gestionar coses tan interessants com les notificacions sensibles (aquelles que poden contenir informació personal i vols evitar que puguin ser vistes casualment o malintencionadament). També pots silenciar-les o posposar-les o definir el so predeterminat.
Per completar la càpsula, una app. Si et fa mandra mirar les notificacions, Speaki s’encarregarà de llegir-te-les en veu alta, per estar al cas dels avisos sense necessitat d’atendre al dispositiu.
Et desitjo que, durant aquest temps, et mantinguis amb cobertura (amb el cor obert) a allò que més important (i moltes vegades invisible als ulls). Bon Nadal i fins a l’any que ve! capsulestic.cat