Doncs al final, sembla que sí, que votarem! De mica en mica, a mesura que va atansar-se la data, es van aclarint totes les incògnites sobre els detalls de funcionament dels comicis per a l’elecció de les noves representats al Parlament de Catalunya.
Remenant pel lloc institucional de parlament2021.cat, m’enredo llegint les modalitats de vot analògiques i poc funcionals, més encara en els moments actuals de restricció social i comunitària. Em sembla veure com la burocràcia es dedica a fer la traveta a l’exercici dels nostres drets. Com és que aquestes alçades, en què hem digitalitzat tantes activitats quotidianes, l’administració no ha estat capaç d’implementar la del vot telemàtic, per exercir-lo amb seguretat i confiança.
Ara fa un any, el conseller d’Afers Estrangers i Transparència de la Generalitat anunciava l’inici del desenvolupament de disseny del sistema d’implantació del vot electrònic en tots els processos electorals, amb la dotació d’un 1 milió d’euros, la majoria d’estratègies segueixen sense desplegar.
La Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals tenia pressupostat per 2020 un 1M€ per desenvolupar el vot electrònic.
Es va planificar conjuntament amb el @CTTI_Gencat
La #COVID19 va impossibilitar executar-ho.(per què ho feu, això!? perjudica tothom!) https://t.co/Feolxw9Y0b pic.twitter.com/t4iiG0IXn8
— Ismael Peña-López (@ictlogist) January 22, 2021
Comencem aclarint-nos. Si el vot telemàtic permet l’emissió del vot remotament des de qualsevol dispositiu connectat a la xarxa, l’electrònic, utilitza els mitjans digitals en els processos d’emissió, processament i recompte dels vots, exercint-lo des dels col·legis electorals o des de fora.
En aquest sentit, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya ha donat alguna tímida passa en aquesta direcció: la convocatòria de les eleccions sindicals a l’administració bit.ly/votelectronic_01, l’elaboració del Pla d’acció per implementar el vot electrònic dels catalans residents a l’estranger bit.ly/votelectronic_02 i votelectronic.cat o la creació dels punts d’assistència al vot electrònic per a les Eleccions agràries 2021 que se celebraran durant el mes vinent agricultura.gencat.cat/ca/departament/eleccions-agraries.
Mentrestant, si voleu fer experiència i fer-vos passar les ganes, podeu participar a 14fruites.cat, primera prova pilot de vot digital a l’estat, desenvolupada per l’empresa Vodcon. El procediment és prou senzill: només t’has d’identificar amb el teu certificat digital IDCAT, situar-te a la teua circumscripció electoral, i votar al partit que prefereixes, que estarà representat per la icona d’una fruita.
I parlant de participar. No vull oblidar-me dels més d’#1miliódeVots que no podran ajudar a omplir les urnes catalanes, aquest diumenge. La campanya de la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra @volemacollir visibilitza la situació de tantes persones que fa anys que (con)viuen al nostre país i que la legislació actual segueix negant el seu dret a vot, ja que no tenen la nacionalitat espanyola.
1 milió de persones residents a Catalunya no podran votar el #14F.
Si no tens previst anar a votar, cedeix el teu vot a algú que no pugui.#1MiliódeVots
Comparteix-ho! pic.twitter.com/SnS7dJoscT
— CasaNostraCasaVostra (@volemacollir) February 3, 2021
Sigui com sigui, aquest diumenge us animo a exercir aquest deure democràtic, amb responsabilitat! És l’única manera que -com sempre diuen els polítics- hi sortim guanyant totes! Bona quinzena. capsulestic.cat
Per saber-ne més
Votar es un derecho
Campanya a favor del dret a vot de les famílies immigrants i filles d’immigrants
http://hijadeinmigrantes.com
Tot allò que cal saber sobre el vot electrònic, a Vilaweb
https://www.vilaweb.cat/noticies/per-que-no-podem-votar-per-internet/
El vot electrònica Catalunya: reptes i incerteses, a la Fundació Bofill
https://fundaciobofill.cat/uploads/docs/r/i/u/p/o/c/y/g/n/451.pdf