Skip to content
Inici » Càpsula 106. Back to the past

Càpsula 106. Back to the past

  • by

L’anunci de la mort de l’estimat Ramon Boleda Cases em va trasbalsar profundament. A més del nostre vincle familiar i les passions compartides per la cosa antiga, el patrimoni i la història, cal sumar-hi el fet -mai prou reconegut- d’haver posat al descobert l’antiga Atanagrum, la que fou la capital dels ilergets i que amb el temps, ha convertit el Molí d’Espígol en una referència arqueològica, cultural i turística de Tornabous i de la Plana de Lleida. rutadelsibers.cat/Jaciments/El-Moli-d-Espigol-Tornabous

Per això, dedico aquesta càpsula TIC a la seua memòria , permetent-me proposar-vos viatjar pel temps, a l’estil de la pel·lícula Back to the Future backtothefuture.com. Segur que li hauria fet gràcia, trobar-se cara a cara amb Indíbil i Mandoni, Pere III El Cerimoniós, Pere Claver i Sobocano o Joan Prim Prats.

En l’àmbit de la tecnologia, aquests viatges els tenim a l’abast gràcies als emuladors de consola i apps web, que ens permeten executar i usar les antigues aparences i entorns d’eines, videoconsoles, sistemes operatius i programes.

Wayback Machine web.archive.org és una biblioteca digital, que des del 1996 es dedica a la preservació llocs web. Actualment conté la còpia de més de 500 bilions de pàgines web. Per traslladar-se pel temps, has d’escriure l’adreça web del lloc i veure les diferents versions que ha capturat al llarg dels anys.

OldWeb oldweb.today emula versions antigues de navegadors web com Safari, Internet Explorer, Netscape, Firefox o Opera, recreant l’experiència de navegació i les sensacions de les primeres internautes.

The Restart Page therestartpage.com és un web que permet reviure l’experiència de reiniciar un ordinador, com s’ha fet tota la vida. En carregar-se la pàgina, presenta 17 quadres de diàleg d’antigues versions dels sistemes operatius i has de fer clic damunt el botó Ok, Yes o Restart corresponent, per provar-los.

EMUOS emupedia.net/beta/emuos emula l’experiència d’ús de les versions retro de Microsoft Windows 95, 98 i Me. A la prehistòria de la informàtica personal. Podràs retrobar-te amb l’enyorat Clip de Windows -el que vindria a ser un besavi dels assistents virtuals actuals- i un bon grapat de jocs i programes mítics. Encara pots anar més enrera a PCjs Machines pcjs.org per recrear sistemes i aplicacions com Windows 1.0, Norton Utilities 2.0, Microsoft Word 1.15 o Microsoft Adventure.

Si tens nostàlgia d’aquells jocs que el jovent anomena clàssics o retro, et proposo alguns emuladors que n’agrupen un bon grapat i que et faran passar una bona estona:  amb MS-DOS a classicdosgames.com, amb Super Nintendo a snesfun.com, o els de les maquinetes de 8 bits a juegotk.com, retrovm.com i playretrogames.com

Conserve The sound conservethesound.de és un curiós projecte museístic virtual que recull i conserva els sons de més de cent antics ginys tecnològics que estan en desús i que han abandonat les nostres vides, com ara un telèfon amb disc de marcar, un walkman, una màquina d’escriure analògica, una cinta de casset o un mòdem de 56 k.

Espero que aquest viatge al passat t’hagi resultat agradable i fins i tot emotiu. Tornant a l’avui i per acabar, una abraçada a totes les que ens ha entristit amb el comiat d’aquest homenot de casa nostra.  Ens retrobem la quinzena vinent i a capsulestic.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

18 + eighteen =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.