Skip to content
Inici » Càpsula 109. La llum al final del túnel

Càpsula 109. La llum al final del túnel

Quan signo aquesta càpsula, està previst que el dia que veurà la llum dins de les pàgines d’aquesta Nova Tàrrega s’acabi la pròrroga de les restriccions socials actuals aprovades pel Procicat. Tant de bo sigui per a bé.

Per això avui em proposo parlar-te de les restriccions geogràfiques a les xarxes. Potser alguna vegada, en voler accedir a un servei o contingut digital com ara als serveis de subscripció de continguts audiovisuals, t’ha aparegut un missatge indicant-te que no està disponible al teu territori i …tururut!

El geobloqueig limita o bloqueja l’accés a certs continguts depenent de la ubicació geogràfica del dispositiu.  Per fer-ho, l’identifica a través de l’adreça IP que li assigna el proveïdor d’internet o l’encaminador des del qual es connecta i que determina des de quin lloc es troba.

Aquí entren en joc les CDN, que vetllen per la distribució i lliurament dels continguts, i segons on es troba la usuària que en sol·licita l’accés, n’autoritza o en denega la petició d’accés, visualització o reproducció.

Aquesta pràctica està bastant estesa arreu del món, i com passa en altres àmbits que hem vist en càpsules anteriors, encara no hi ha un marc legal que en reguli el seu ús de manera clara.

En el comerç electrònic s’empra aquesta limitació per acotar l’oferta del producte o servei a la clientela present en un territori concret. L’ús més conegut, però, fa referència al cribratge dels continguts multimèdia, segons la seua llicència de propietat intel·lectual, que en molts casos, en restringeixen l’accés a uns països, en concret. Tampoc obviem que els estats poden utilitzar-ho per censurar i limitar l’expressió lliure de les idees, com vam viure durant els mesos anteriors al Referèndum de l’1 d’Octubre.

Si aquestes restriccions es basen en la nostra adreça IP, podem explorar estratègies d’emmascarament per saltar-nos-les.

Les VPN, les xarxes virtuals privades, gaudeixen de força popularitat. Quan t’hi connectes, tot el trànsit de dades van del teu dispositiu al teu proveïdor d’Internet, i d’aquí a un servidor VPN, situat en altre lloc del món, des d’on partirà a la destinació. Això vol dir que, a la pràctica l’adreça IP és la de servidor VPN i per tant, és com si hi estiguessis físicament.

A través dels seus túnels de dades xifrats, facilita l’accés als continguts bloquejats geogràficament i de passada permet millorar la seguretat i l’anonimització.

El seu ús també comporta riscos. Si l’empresa que ens ofereix el servei actua de mala fe, pot registrar, emmagatzemar i vendre les dades de navegació. En qualsevol cas, utilitza una VPN de confiança i amb bona reputació -que vindria a ser sinònim de pagament- i mantén-la actualitzada per solucionar les vulnerabilitats que podrien permetre l’accés de possibles atacants a les nostres dades.

Destacar algunes opcions interessants: Hotspot Shield Free VPN (Per a Windows, Android o iOS | fins a 500 MB de trànsit gratuït al dia) gethotspotshield.com, la dels navegadors web d’Òpera (gratuït) i de Firefox (de pagament) i Windscribe windscribe.com (Per a Windows, Linux, Mac, Android o iOS | fins a 10 GB de trànsit gratuït al mes)

Fins aquí. Et desitjo una Bona Pasqua i una quinzena plena de llum i lliure de restriccions! capsulestic.cat

2 thoughts on “Càpsula 109. La llum al final del túnel”

  1. Pingback: Càpsula 117. Vacances! | #CàpsulesTIC

  2. Pingback: Càpsula 117. Vacances! | #CàpsulesTIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sixteen − three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.