Skip to content
Inici » Càpsula 11. Als pares (d’internet)

Càpsula 11. Als pares (d’internet)

Ja saps que busco motivar la meua càpsula de TIC a Nova Tàrrega amb d’un fet proper al moment en que aquest número arriba als quioscos. Precisament, aquest diumenge es celebra el Dia del Pare. Una festa que malgrat que té un marcat signe consumista, no deixa de ser una oportunitat (més) de fer homenatge als qui ens han configurat. El tema dóna per molt: la paternitat tecnològica està molt repartida. Per això, centraré la publicació en fer memòria als artífexs d’internet.

Lawrence G. Roberts packet.cc (Estats Units, 1937/…) és el desenvolupador, junt amb Kahn i Cerf, dels protocols TCP/IP necessaris per a la comunicació entre tots els ordinadors que estan connectats a internet. A partir del 1966, va dissenyar i dirigir el projecte de la xarxa ARPANET, la percussora de l’actual internet.

Robert Kahn (Estats Units, 1938/…) Fou director del DARPA, l’agència nord-americana responsable de noves tecnologies per a ús militar. Va fer la primera demostració pública del funcionament de la xarxa ARPANET i de la tecnologia de la commutació de paquets, que permet transmissió de dades entre ordinadors i que va ser essencial pel desenvolupament de la xarxa.

Vinton G. Cerf (Estats Units, 1943/…) Entre el 1982 i 1986, va dissenyar MCI Mail, el primer servei comercial de correu electrònic d’internet. Des de 2005, és vicepresident i Evangelista de Internet a l’empresa Google.

Tim Berners-Lee w3.org/People/Berners-Lee (Regne Unit, 1955/…) Va concebre el projecte de l’hipertext global que va facilitar la compartició massiva de grans volums d’informació a arreu del món.  Poc s’imaginava que seria el gènesi del que 28 anys després coneixem com la web. També ens ha aportat l’HTML, el llenguatge amb el que es creen les pàgines web. Actualment regeix la W3C w3c.es que desenvolupa i promociona els estàndards per al World Wide Web.

A la foto que acompanya l’article, podem veure als pares d’internet. D’esquerra a dreta, hi veiem Cerf, Roberts, Kahn i Berners-Lee, durant l’entrega del Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica, l’any 2002.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

seventeen + 1 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.