Avui que a casa nostra és festa grossa -encara que sigui dia feiner, lectiu i pseudoconfinat- i que els carrers s’ompliran de llibres, roses i persones, em proposo parlar-te i fer reivindicació de la cultura lliure literària, que en promou l’accés i l’ús obert, gratuït i lliure de restriccions.
A l’estat espanyol, l’article 26 de la Llei de propietat intel·lectual ens avisa de que els drets d’explotació d’una obra literària -com els de qualsevol altra obra intel·lectual- es mantenen al llarg de la vida de la seua autora i fins setanta anys després de la seva mort o des de la declaració de la creació.
Quan aquests drets s’extingeixen, els llibres passen a ser de domini públic, junt amb els que si han acollit expressament, en el moment de la seua publicació. En qualsevol d’aquests casos, podrem utilitzar-los lliurement, mantenint l’autoria i la integritat de l’obra.
A la xarxa, trobem diferents llocs i projectes que es preocupen de recollir la literatura que és d’ús lliure, facilitant-ne l’accés i la descàrrega en format electrònic.
Obro parèntesi. Encara que, ara per ara, descarregar contingut protegit pel copyright no és il·legal si no existeix un ànim de lucre i se’n fa un ús privat, obtenir-ho sense el consentiment de les seues creadores i les propietàries dels seus drets, com a mínim no és gens ètic i contribueix a convertir internet en una cova de lladres. Ahí lo dejo. Tanco parèntesi.
Al que anava, a continuació, et proposo alguns llocs web des d’on podràs llegir i descarregar llibres, lliurement i sense fer cap mal a ningú:
Viquitexts wikisource.org és un repositori creat per la Fundació Wikimedia que recull textos de domini públic o llicència Creative Commons, sempre que anteriorment hagin estat publicats en paper. Des del 2006 compta amb una activa comunitat idiomàtica en llengua catalana. Aprofito per referenciar Viquillibres wikibooks.org que fa el mateix amb els llibres de text, tutorials, manuals d’aprenentatge electrònics amb finalitats educatives.
El Projecte Gutenberg gutenberg.org té l’honor de ser la biblioteca digital més antiga. És una altra wiki, que es divideix en altres subprojectes segons territoris, llengües i especialitats, i que s’ha convertit en el primer proveïdor de llibres electrònics lliures. El seu cercador et facilitarà l’accés als continguts, per títol, gènere, autor o llengua.
Openlira.com té el repte de concentrar la quantitat més gran possible de recursos bibliogràfics digitals sota llicències lliures, facilitant-ne la consulta i la descàrrega. Progressa adequadament.
Europeana.eu és un portal d’Internet que agrupa i dona accés a diferents expressions d’art que han estat digitalitzats per tot Europa, amb un fons de més de 50 milions d’obres. Té una important col·lecció dedicada a la literatura.
La Biblioteca Digital Hispánica bne.es facilita l’accés lliure i gratuït a milers de documents digitalitzats, permetent-ne la lectura i descàrrega de llibres impresos entre els segles XV i XIX, a més de manuscrits, premsa, revistes…
Elejandria.com és un altre lloc web que posa al teu abast obres literàries de domini públic o publicades sota llicències obertes, organitzades per categories i en col·leccions temàtiques.
A les prestatgeries de Digitalbook.io hi pots trobar 100.000 títols en diferents formats de llibres digitals i audiollibres, de domini públic i descarregables gratuïtament.
Manybooks.net és una plataforma amb un ampli catàleg de llibres en format digital accessibles de forma gratuïta, especialitzant-se en els continguts autoeditats per oferir major visibilitat del treball de les seues autores.
També vull animar-te a remenar i comprar llibres a través de les moltes aplicacions, plataformes i botigues digitals que hi ha pels carrers de les xarxes. Però d’això, si et sembla bé, ja en parlarem en una altra càpsula! Bona Diada, feliç cultura i fins a la quinzena que ve! capsulestic.cat