Càpsula 114. Quilòmetre Zero
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació estima que un terç de tots els aliments produïts al món es perd o es malgasta. Cada dia.
Per això dedica la jornada d’avui a remoure les nostres consciències i promoure la gastronomia sostenible. Ja coneixes la meua fal·lera per vincular la diada internacional del dia amb el contingut la càpsula TIC, que publico a Nova Tàrrega. La d’avui la carrego d’aplicacions que poden ajudar-nos a triar millor els ingredients que utilitzem a la cuina: preocupant-nos pel seu origen, pels seus mètodes de cultiu i de distribució fins a la nostra nevera, vetllant per la preservació dels recursos naturals del nostre planeta.
Menja bé i bo
El Coco elcoco.es (gratuïta, per a Android i IOS) és un projecte independent que vol fomentar el consum més conscient. En escanejar el codi de barres d’un producte, mostra la seua informació nutricional i el puntua del 0 al 10, basant-se en els criteris Nova i NutriScore que classifiquen el grau de processament de l’aliment i la qualitat nutricional respectivament. També considera el sistema d’advertències de Chile, que té en compte la quantitat de calories, de sucre, de greixos saturats i de sal que conté.
Yuka yuka.io (gratuïta, per a Android i IOS) funciona de manera semblant a l’aplicació anterior. En aquest cas, la puntuació va del 0 al 100 i a més de la classificació NutriScore, també considera si conté additius i si és un producte ecològic. Després de fer l’anàlisi, mostra alternatives més saludables al producte escanejat.
MyRealFood myrealfood.app (gratuïta, per Android i IOS) va més enllà de les propostes predecessores. A més d’oferir les dades nutricionals dels aliments i classificar-los segons el seu nivell de processament, incorpora una xarxa social on les usuàries poden compartir experiències i receptes saludables.
Menja localment
iHuerting ihuerting.com (gratuït, per a web, Android i IOS) ofereix consells i guies per aprendre a cultivar el teu hort al jardí o al terrat, de manera natural i ecològica. Anima a socialitzar les experiències i a aclarir els dubtes, amb l’ajuda de la comunitat.
Maceto Huerto (gratuïta, per a Android) conté informació completa sobre el cultiu i la cura de les hortalisses, especificadament en espais reduits, com ara els testos del balcó. També compta amb un planificador per saber que es pot plantar en cada època de l’any i un el xat per contactar amb altres usuaris i resoldre les inquietuds sobre horticultura.
Lista de la Compra de Temporada (gratuïta, per a Android) és una aplicació molt útil per conèixer els aliments que estan de temporada, fer la llista d’aliments i compartir-la amb qui s’encarrega d’anar a comprar-les a mercat.
Menja sosteniblement
Nooddle nooddle.es (gratuïta, per a web, Android i IOS) és una webapp i mòbil que facilita la cerca de receptes de cuina, partint dels ingredients que tens disponibles al rebost, procurant reduir el malbaratament d’aliments. Pots filtrar els resultats segons les teues preferències, les restriccions alimentàries i la dieta que vols seguir i crear una col·lecció amb les teues receptes preferides.
En una càpsula anterior ja et parlava de l’app Too Good to Go toogoodtogo.es. Mai està de més parlar-ne i aplaudir la seua lluita contra el malbaratament d’aliments dels restaurants i els comerços, oferint lots d’aliments a les seues usuàries amb un cost reduït.
Aprofito fer ressò de la bona idea de les Fechas con Sentido per fer que els productors d’aliments incloguin un nou distintiu amb data de consum preferent i ajudant-nos a reconèixer els aliments que encara estan en bon estat i es poden consumir, amb l’ajuda dels sentits de la vista, l’olfacte i el gust.
Bona entrada a l’estiu! capsulestic.cat