Skip to content
Inici » Càpsula 118. Teatròfon

Càpsula 118. Teatròfon

  • by

Molts anys abans de l’aparició dels telèfons intel·ligents i les apps mòbils, l’enginyer Clément Ader es va treure del barret de copa aquest giny que s’ha considerat l’avantpassat més llunyà de l’actual streaming.

Aquest personatge, a qui també hem d’agrair l’aparició del micròfon i la primera línia telefònica, l’any 1881 se les va enginyar per crear un sistema estereofònic (ASMR tremola!) per capturar el so d’allò que succeïa dalt de l’escenari i enviar el senyal fins al telèfon, per poder seguir l’òpera o el teatre a distància. Quin crac, en Clément!

Vist amb perspectiva, ara que t’has acostumat a escoltar música o seguir directes a través d’internet, des de plataformes com Spotify, YouTube o Twitch, pot semblar-te intranscendent. Però intenta imaginar la nostra història recent sense transmissions!

Els temps de confinaments han adobat l’aparició espontània de propostes interessants com #Teatrealsofa, que ens ha permès seguir gaudint  del teatre, sense sortir de casa. En podeu trobar una bona colla de propostes agrupades al web bibliotecavirtual.diba.cat/arts-esceniques/teatre-al-sofa

Ja que em passejo per la platea, aprofito per ressenyar algunes altres canals i plataformes d’streaming teatral.

La Teatroteca del Centre de Documentació Teatral teatroteca.teatro.es compta amb un catàleg de més de mil cinc-cents títols. S’hi pot accedir de manera gratuïta, amb registre. Cal destacar la seua vocació inclusiva: trobaràs que molts dels seus continguts incorporen l’autodescripció per a persones amb discapacitat visual, subtítols per a sords i llengua de signes.

My Opera Player myoperaplayer.com és la plataforma de vídeo creada pel Teatro Real de Madrid, que ofereix produccions d’òpera, dansa, concerts de teatres d’arreu del món, accessibles amb subscripció de 7 euros mensuals.

AllTheater alltheater.es és una altra plataforma espanyola que proposa viure experiències teatrals digitals immersives. Ofereix l’opció de llogar obres a la carta, des d’un euro i mig o subscriure’s per 9,99 euros al mes.

Play Theatres playtheatres.com és encara un altre servei de vídeo sota demanada en streaming, especialitzada en les arts escèniques, que proposa gaudir-ne on i quan vulguis, per 8 euros mensuals.

Sigui com sigui, llarga vida a la cultura i a les arts escèniques! I ara que podem, sortim al carrer, aprofita per viure una FiraTàrrega, en directe i sense filtres. I Per molts anys! Bona quinzena. capsulestic.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × 2 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.