Skip to content
Rei Mag Saludant
Inici » Càpsula 125. Carta als ReixOS

Càpsula 125. Carta als ReixOS

  • by

A la càpsula d’avui, em proposo redactar una llista de bons desitjos tecnològics als Reis d’Orient, els Reixos de tota la vida. He fet examen de consciència i he de confessar que aquest any no m’he portat massa bé. Malgrat això, considero que poden ser un regal per tota la comunitat. 

1. Coneixement Obert

Els darrers anys s’ha anat desenvolupant un moviment cultural internacional, que suggereix alliberar els drets de les creacions intel·lectuals. Es planteja com una alternativa als sistemes de propietat intel·lectual tradicionals.

Això ha d’ajudar a desplegar nous models de ciència oberta, educació oberta, govern obert…, facilitant la compartició de continguts, dades, eines tecnològiques… que garanteixin l’accés lliure, universal i sense cap restricció econòmica, tècnica o legal.

2. Sostenibilitat

Durant l’any 2019, a tot el món, es van generar més de 50 milions de tones de residus electrònics. Això toca a set quilos per cap.  Sens dubte, l’ecodúlia tecnològica i el desenvolupament sostenible són dos dels grans desafiaments que la humanitat ja no pot seguir posposant.

Des de dalt, cal incentivar la cultura de la bona gestió de residus i polítiques ambientals efectives, per reduir el deute ecològic amb la Terra. Des de baix, cal implicar-nos per generar menys de deixalles d’equips elèctrics i electrònics i el seu reciclatge, fer opció pel consum de tecnologies reparables i de l’economia circular que ha de fer front a l’obsolescència planificada i la curta vida que donem als aparells tecnològics.

3. Interfícies intel·ligents

Cada vegada més, els dispositius tecnològics són capaços d’interactuar amb nosaltres a través del tacte, els gestos i la parla…,  Els avenços sorprenents en aquest àmbit van en el camí de facilitar la comunicació natural entre la  màquina i la usuària, tal com es faria entre (bones) persones.

Tant de bo ajudin a superar algunes escletxes existents, com ara les lingüístiques o les d’accessibilitat digital, garantint les mateixes oportunitats d’accés i ús de les tecnologies. 

4. Interconnexions

L’aplicació de nous protocols i tècniques, com OpenFlow i SDN, han de permetre el desenvolupament de xarxes més segures, transparents, flexibles i funcionals. 

També un nou impuls per la investigació i l’economia d’Internet. D’aquesta nova Revolució tecnològica, n’espero veure’n néixer i créixer noves oportunitats laborals i socials, per a tothom.

5. Ètica digital

Necessitem crear solucions als conflictes i problemes que hem anat descobrint amb l’experiència d’Internet; la seguretat, la llibertat d’expressió, la regulació de les grans empreses tecnològiques, la desconnexió digital, la conducta en xarxes socials i la privadesa de les nostres dades personals,…

Entre totes, hem d’anar configurant els principis de la societat digital que aporti valor i benefici per les persones, basada en la participació, el diàleg i lliure d’amenaces. En què corporacions, governs i usuàries considerin els seus drets, llibertats i responsabilitats, i les respectin.


Majestats, ja sé que demano molt i confio no haver-me excedit amb les meues demandes. Us prego que tingueu a bé atendre-les. Gràcies!

Gràcies també per llegir-me al llarg d’aquest any que s’acaba. Desitjo que passis un bon temps de Nadal. I per uns dies, aparta els ulls de la pantalla i procura descobrir els estels que et conviden a continuar avançant! Ara i sempre, t’espero a capsulestic.cat.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

fifteen − twelve =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.