Skip to content
Inici » Càpsula 127. Ens escolten!

Càpsula 127. Ens escolten!

  • by

Em deixo enredar fàcilment (o dit d’una altra manera, m’agrada compartir i fer xarxa). Precisament, dissabte passat, vaig tenir l’oportunitat de compartir experiències i neguits parlant de ciberseguretat i d’autodefensa digital, amb les de l’ANC Tàrrega.

No m’ho han dit, però crec que els vaig deixar ben atabalades, pobres! Aprofito per agrair la invitació del Carles López. Formulada després de trobar-me a través de les meues ratlles cada cop més entenedores (diu) que, des de fa cent vint-i-set quinzenes, escric a la Nova Tàrrega.

Per això, com a annex a aquesta xerrada, i aprofitant que avui és el Dia de la Protecció de Dades, obro la caixa d’eines per afegir-ne algunes més, que poden ajudar-nos a gestionar millor la nostra privacitat.

La majoria de navegadors web, de la gran oferta que hi ha per triar i remenar, permeten configurar alguns paràmetres per esborrar (part) dels rastres digitats que es generen voltant per la xarxa i dificultar la monitoració de l’activitat que hi realitzes.

En destaco un parell, amb força funcions de protecció de la privadesa. Encara que estan disponibles per la majoria de sistemes operatius d’escriptori i mòbils, no són massa coneguts. Epic Privacy Browser epicbrowser.com i Avast Secure Browser avast.com/secure-browser. Ambdós estan basats en Chromium: el projecte de codi obert que també és utilitzat com a base del Google Chrome. Prometen bloquejar els anuncis, els rastrejadors i el seguiment, protegir contra la pesca de credencials. 

Exodus Privacy

Eina desenvolupava per hacktivistes franceses amb el propòsit de visibilitzar els problemes dels rastrejadors presents a les apps mòbils. Per una banda, el servei web permet examinar el nivell de privadesa de les aplicacions mòbils. Per analitzar-les, per descobrir els permisos que demana i si rastreja l’activitat, entra al web exodus-privacy.eu.org/es i introdueix el seu nom. També pots instal·lar-te l’app, disponible només per a Android, per fer una auditoria completa de les aplicacions que tens instal·lades al telèfon.

ProtonVPN

Servei de VPN multiplataforma, dissenyat per científics del CERN i del MIT. Amb el segell de l’empresa suïssa que també ofereix el servidor de correu electrònic ProtonMail. Això és de xarxa virtual privada, que xifra totes les dades que s’envien a través de la xarxa i les protegeix legalment. Ofereix una modalitat gratuïta limitada, així com opcions prèmium. (Potser ha arribat el moment que et plantegis pagar pels serveis que reps?) També és utilitzat per activistes i periodistes d’arreu del món per saltar-se les barreres de la censura a internet.

StartPage

Ara que hi ha qui posen en dubte el nivell de privacitat real de DuckDuckGo, el cercador mantingut pel hacker ètic Cowreth, és l’hora d’explorar alternatives que ens protegeixin realment. És el cas d’Startpage.com (fins que no es demostri el contrari!). Un metabuscador holandès, que permet fer recerques anònimes i lliures de galetes de rastreig. La situació dels seus servidors dins del territori de la Unió Europea, fa que estigui sotmès a la legislació europea i fora de l’abast dels programes de vigilància dels Estats Units, com ara PRISM.


Per acabar, recorda’t de mantenir actualitzades les millors eines que trobaràs en qualsevol per protegir-te: el sentit comú i la mirada crítica! Bona quinzena. Si necessites ajuda, ja saps que pots trobar-me a capsulestic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 − 1 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.