Skip to content
Operadora del servei d'emergències 112 | Càpsula 128. Emergència!
Inici » Càpsula 128. Emergència!

Càpsula 128. Emergència!

  • by

La càpsula TIC d’avui va dedicada al número 112, que celebra la seua jornada. Les vegades que l’he hagut d’utilitzar per sol·licitar assistència, sempre m’he trobat una persona competent, eficient i amable, que s’ha fet càrrec de la situació. Des d’aquestes ratlles, el meu reconeixement i gratitud.

Aquest és el servei d’atenció de trucades i de situacions d’emergències, com ara robatoris, accidents, agressions, incendis o emergències mèdiques.

Des de desembre de 2008, garanteix l’accés universal, gratuït i permanent per a totes les persones, a través del telèfon fix o mòbil i d’internet, arreu de la Unió Europea. 

El Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya  112.gencat.cat disposa de dos centres d’atenció i gestió telefònica, situats a Barcelona i a Reus, des d’on centralitza i atén les trucades d’emergència: s’encarrega de localitzar les incidències, de classificar-les segons el tipus de situació i d’avisar al servei més adequat per donar-hi resposta.

Pot efectuar-se una trucada des d’un telèfon mòbil, sense necessitat de desbloquejar la pantalla del telèfon o targeta SIM. Caldrà, però, que al lloc on et trobes, hi hagi cobertura GSM d’alguna operadora de la demarcació, encara que no sigui la que tens contractada.

Per això, s’han ubicat diferents punts de cobertura, en zones d’alta muntanya o rurals remotes, on no n’hi ha. Pots consultar-les al mapa a bit.ly/palscobertura 

My112. Quan truques al 112, l'aplicació envia la ubicació i els cossos de seguretat podran localitzar-te.
Càpsula 128. Emergència!

Així mateix, ha desenvolupat l’app My112, que està disponible per a sistemes Android i iOS, i que gràcies a la geolocalització automàtica, envia les coordenades de localització de la persona que truca per alertar d’una emergència, millorant així la capacitat de resposta del servei.

Cal no confondre’l amb el 012 que ofereix informació general sobre els serveis i actuacions de la Generalitat de Catalunya i evitar fer-ne un mal ús que pot perjudicar altres persones que es troben davant d’una emergència real.

Operadora del servei d'emergències 112 | Càpsula 128. Emergència!
112uttarpradesh a Pexels

SOS Emergència

Sabies que el teu telèfon intel·ligent inclou la funció d’Emergència SOS, pots demanar ajuda de forma ràpida i senzilla, i alertar als vostres contactes d’emergència?

Si fas una trucada de socors, el sistema operatiu s’encarrega de trucar al número d’emergències local. També facilita definir els contactes d’emergència. Així també podrà notificar-los la situació d’emergència, amb un missatge de text i la teua ubicació actual. De manera periòdica, i mentre no es desactivi l’alerta, anirà informant-los de les actualitzacions quan la teua ubicació canviï.

Amb els iPhones 8 o posteriors, prem el botó lateral i un dels botons de volum fins que aparegui el regulador d’emergència SOS.  Lliscant amb el dit el controlador per confirmar la trucada automàtica als serveis d’emergència. Succeeix el mateix si es continuen prement els botons, fins que finalitza el compte enrere de la pantalla i sona una alerta. Suport tècnic a apple.co/3Jd7fyz

Els telèfons amb la versió d’Android 11, també disposen d’aquesta funció, però cal activar-la des de la Configuració del dispositiu i definir els contactes de confiança. Un cop en marxa, prement ràpidament el botó d’encesa cinc vegades, s’enviarà l’avís d’alerta. Més informació a bit.ly/EmergenciaAndroid

A partir d’Android 12, totes les fabricants que utilitzen aquest sistema operatiu estaran obligades a incloure un nou grup d’opcions de Seguretat i Emergències. Així s’unificarà aquesta funció en les diferents capes de personalització disponibles. 

Et desitjo una bona quinzena, lliure d’alarmes i sobresalts! Pots recuperar les cent vint-i-vuit càpsules TIC a capsulestic.cat

Salvar vides no és un negoci! Tota la meua solidaritat amb la lluita de les treballadores, que es troben en vaga indefinida, reclamant la internalització del servei d’atenció telefònica d’emergències. (més info)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

14 + nineteen =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.