Skip to content
La ciberseguretat en les relacions socials: termes clau | Càpsula 130. Cyberstalking
Inici » Càpsula 130. Cyberstalking

Càpsula 130. Cyberstalking

  • by

Dijous de la setmana passada, el TERMCAT amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya va presentar una nova infografia que recull els termes clau de la ciberseguretat en l’àmbit de les relacions socials. 

D’aquesta manera, continua treballant per catalanitzar els nous neologismes que van sortint, i que generalment coneixem i incorporem al nostre llenguatge, manllevant-les de l’anglès.

Aprofitant això, dedico la Càpsula TIC d’avui, una les situacions de risc incloses en aquest document: el ciberassetjament. Una altra forma d’abús i de violència utilitzada per obtenir el control total de la seva víctima.

Segons un estudi de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, 7 de cada 10 dones manifesten que han estat víctimes, almenys una vegada, d’aquest mètode de control.

Intrusos 2.0

Si, d’acord… Reconec que ens resulta gratificant veure com les nostres publicacions reben m’agrades i comentaris. També, a qui més qui menys, ens gaudim posant el nas per xafardejar la vida filtrada dels altres. Confessa-ho! 

Si bé, les xarxes socials faciliten trobar-nos i relacionar-nos amb altres persones, cal vetllar el nivell d’exposició i la confidencialitat de les dades personals. I protegir-nos de les situacions d’abús, d’aguait i d’assetjament que poden produir-s’hi.

Les ciberassetjadores s’aprofiten d’aquests mitjans i eines digitals per espiar les víctimes. Particularment, amb l’ajuda de programari stalkerware. Això són aplicacions legals de vigilància i control parental, que instal·len als telèfons de les seves víctimes de forma encoberta, per així rastrejar-les i entrar en la seua vida privada.

Aquestes aplicacions resten ocultes dins del dispositiu, executant-se en segon pla, com una eina del sistema. Proporcionen el control remot del dispositiu, determinant la ubicació de la víctima. També donen accés als missatges de text, als xats de missatgeria instantània i a les trucades; la navegació per les fotos i vídeos, en temps real, i el control dels historials de navegació, els fitxers, els esdeveniments del calendari i els contactes.

Com comprovar si t’espien i com evitar-ho

Alguns signes que poden ajudar a identificar si la privacitat del teu dispositiu està compromès són la descàrrega ràpida de la bateria i el sobreescalfament constant del dispositiu o si tot sovint, es reinicia espontàniament.

També si has detectat un consum inhabitual de dades mòbils o hi ha alguna aplicació mòbil que -injustificadament- sol·licita permisos o l’accés a funcions, com ara al seguiment GPS, als missatges de text, el registre de trucades i d’altres activitats personals.

Per minimitzar el risc:

  • Utilitza una contrasenya complexa per desbloquejar la pantalla i actualitza-la regularment.
  • No revelis les teues contrasenyes a ningú, ni tan sols als seus membres de la família.
  • Consulta regularment la llista d’aplicacions que fas servir i elimina les que no et fan falta.
  • Deshabilita l’opció d’instal·lació d’aplicacions de tercers als dispositius Android.
  • No deixis a ningú el teu telèfon, sense supervisió

Contra la ciberviolència

Si descobreixes que algú t’està assetjant a través d’un programa espia, evita eliminar-lo: l’abusador potser rebrà una notificació, cosa que podria provocar una agressió. Empra un dispositiu diferent per contactar amb els Mossos d’Esquadra i demanar ajuda.

Així mateix, des de finals de l’any 2019, governs, organitzacions i empreses de seguretat d’arreu del món es conjuren per abordar aquest problema social global, a través de la Coalició Contra l’Stalkerware stopstalkerware.org.

Aquesta associació treballa tant amb les víctimes com amb les perpetradores, desenvolupant eines i recursos per fer front i erradicar la violència de gènere digital. També per ajudar a les supervivents a recuperar l’autoconfiança, restaurar els seus límits i continuar usant telèfons i internet d’una manera segura.

Bona quinzena, segura i lliure de violències. capsulestic.cat

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twenty + seven =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.