Fa un puntet de ràbia el fet que hagin de venir de fora per fer-nos adonar de la bellesa i singularitat dels nostres paisatges. Un exemple d’això, el tenim amb la fal·lera arran de l’èxit de les pel·lícules Alcarràs, de Carla Simón i Tros, de Pau Calpe, que han rellançat l’agroturisme, i de manera particular el fruiturisme i el turisme de floració.
Conèixer és estimar
Deixant de banda la frisança, si aquesta tendència serveix per millorar la nostra relació amb la naturalesa, benvinguda sigui!
Per això, a la Càpsula TIC d’avui em proposo recollir algunes aplicacions mòbils -tant per a dispositius Android com per a iOS- que t’ajudaran a posar nom a les plantes, els arbres i les flors, que et vagis trobant aquests dies.
Pl@ntNet
identify.plantnet.org/ca Començo la llista amb aquesta plataforma web i mòbil, d’observació botànica participativa. Ajudant-se d’un algoritme d’aprenentatge profund, permet identificar plantes a partir de fotografies i compartir les observacions amb la comunitat.
Des de l’any 2010, es desenvolupa amb l’assessorament de diversos organismes de recerca i agrupacions científiques d’arreu del món. Sens dubte, una de les millors eines per identificar les plantes
En realitzar una captura amb la càmera del mòbil, la compara amb les imatges existents en una immensa base de dades botànica, en constant creixent gràcies a les aportacions de les comunitats locals d’usuàries i expertes. També la catalana.
Quan considera una coincidència entre la imatge i la base de dades, l’app la valida i mostra un munt d’informació sobre les característiques de la planta. També suggereix aportar la fotografia per contribuir a aquest projecte científic de dades obertes, al servei d’investigadores i naturalistes.
La versió gratuïta està limitada a 500 sol·licituds d’identificació per dia.
Més alternatives.
iNaturalist naturalist.org és xarxa social naturista per gravar i compartir observacions a la natura. De manera col·laborativa, han aconseguit generar una important base de dades, que per ara, conté més de noranta-un milions d’observacions registrades. Fa uns dies parlava de Seek, la seua app, a notadeveu.cat/0081
PictureThis picturethisai.com és una aplicació fremium que s’autodefineix com una botanista a la teua butxaca. Incorpora una enciclopèdia vegetal en línia i guies amb consells per al cultiu i la cura de les plantes. L’app -disponible en castellà- és capaç d’identificar, amb precisió, més de disset mil espècies locals, gràcies a la tecnologia d’intel·ligència artificial.
No puc estar-me de posar Google Lens. lens.google Una poderosa app de l’ecosistema de Google. Encara que no està orientada específicament a l’àmbit de la botànica, t’ajuda a explorar el món que t’envolta, reconeixent (quasi) qualsevol cosa que enfoquis amb la càmera.
A l’Urgell, també!
Per cert! Aquest cap de setmana, l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell turismeurgell.cat organitza dues caminades guiades per veure la floració dels arbres fruiters: Dissabte, a Anglesola; Diumenge, a Tornabous.
I la setmana vinent, pren el relleu la 20a. Caminada Popular de l’Urgell! caminadapopularurgell.wordpress.com
Bona quinzena, ben plena de flors! capsulestic.cat