Quina gran idea això de commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, a la ‘nostra’ ciutat per fer difusió i valorar (més) la cultura gitana. Des d’aquestes línies a les inspiradores d’aquesta proposta.
Tornem-hi amb les escletxes! Aquesta vegada, m’agradaria centrar-me en aquest col·lectiu en risc d’exclusió de la societat digital. Però avui és una festa. Per això, en lloc d’això, m’agradaria donar el tomb al discurs i presentar bones pràctiques que potencien l’ús de les xarxes com a eina inclusiva i reivindicativa del poble i la cultura gitanes.
Museu Digital del Poble Gitano a Catalunya
museuvirtualgitano.cat Primer museu interactiu del món dedicat a la cultura gitana. El seu objectiu principal és donar veu al poble gitano per poder explicar-se a si mateix i apropar-se a la societat catalana des d’un punt de vista àgil, comprensible i comunicatiu.
Aquest espai aprofita el potencial de les TIC per afavorir la participació dels col·lectius gitanos. També vetlla per la seua formació tecnològica, lingüística i cultural.
D’entre els continguts del Museu destacar les exposicions i els recursos audiovisuals que visibilitzen la producció artística o el pensament i filosofia gitana.
També referenciar el seu bloc eldesvandelmuseo.com, des d’on es promou debat sobre les realitats que afronten les gitanes i gitanos en una societat globalitzada i en contínua transformació.
Drom Kotar Mestipen (Camí de llibertat)
dromkotar.org Associació Gitana de Dones creada per lluitar per la igualtat i la no discriminació de les dones gitanes, promovent la seva participació en els espais educatius, socials i culturals.
Igualment, proposa la referència de dones gitanes que han completat els estudis superiors, amb edats, perfils i trajectòries diferents per ajudar a superar la triple exclusió que sofreixen.
Federación de Asociaciones de Mujeres Gitanas
fakali.org El racisme i les discriminacions que històricament ha patit el poble gitano -l’antigitanisme- segueix ben present en la nostra societat. A més, s’ha de reconèixer que les xarxes socials i mitjans digitals, han contribuït a escampar estereotips, prejudicis i informacions esbiaixades.
Per resoldre d’aquest problema, ofereix una Aula gitana amb continguts digitals per sensibilitzar i educar, a les aules, als carrers i les xarxes. També hi trobaràs molts recursos per a conèixer la història, la llengua i la cultura del Poble Gitano.
Portal FSG Campañas
sensibilizaciongitanos.org La Fundación Secretariado Gitano manté aquest lloc amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública, desmuntar estereotips i prejudicis i promoure una imatge més veraç i positiva d’aquest col·lectiu. El web recull els testimonis de joves gitanos, que ens parlen de les bretxes a superar a les aules, a la feina, i en la societat en general. També els materials de sensibilització que la fundació ha desenvolupat des del 2004.
Recentment, han produït el documental Reto de mañana panparamañana.org que recull les vivències de quatre persones encaren el repte de formar-se, recolzar-se en altres persones i avançar amb ganes i constància per enfrontar-se a una de les aventures més grans de la seva vida. A través d’aquesta campanya, reclamen oportunitats, formació i ocupació per a la comunitat gitana. També polítiques d’ocupació que funcionin i que plantegin solucions a mitjà i llarg termini. Perquè totes les persones tenen dret a llaurar-se un futur a través de la feina.
Dikhat
upf.edu/es/web/agrep Aplicació mòbil, per a iOS i Android, desenvolupada pel Programa d’acció per a la denúncia efectiva de l’antigitanisme i la discriminació i finançat per la Comissió Europea.
En romaní vol dir cura o atenció. A través d’aquesta eina, tant persones gitanes com no gitanes, poden reportar un cas d’antigitanisme que han patit o del qual han estat testimonis.
Devlesa i garapatí! capsulestic.cat