Felicitats, Mare! Avui que és el teu dia i el de les que lluiten per mantenir i preservar el medi ambient, bé mereixeu que us dediqui una càpsula TIC.
D’un temps ençà, l’ecologia digital estudia l’impacte digital en el medi ambient, per minimitzar els efectes devastadors de la contaminació i els residus digitals. Cadascuna de nosaltres tenim el poder i la responsabilitat, de ser part del problema… o de la solució. El principi és ben senzill: aplicar la Regla de les Tres Erres, als nostres hàbits de consum digital. Avui em centro en la del mig: Reutilitzar.
Economia Circular
El model d’economia circular prioritza allargar la vida dels productes tecnològics. D’aquesta manera, es disminueixin el volum d’emissions i els residus, a més d’explotar millor els recursos naturals. Més enllà d’una bona gestió dels residus altament contaminants, promou la reparació i recondicionament d’aparells tecnològics.
Obsolescència
T’has adonat que molts productes que utilitzem es tornen obsolets a una velocitat cada vegada més ràpidament? L’obsolescència d’un aparell arriba quan deixa de funcionar correctament i la seua reparació resulta difícil, a causa del seu disseny.
Tenim dret a reparar-ho
Les administracions europees busquen que les fabricants d’aparells elèctrics i tecnològics els facin durar com, a mínim, durant deu anys sense avaries. I posats a demanar, que es produeixi èticament, fent ús d’estàndards, l’ecodisseny i garantint la informació a les consumidores.
En aquesta direcció, està previst que el Parlament Europeu que enguany aprovi una nova proposta legislativa sobre el dret a la reparació i ampliant les garanties de les consumidores. Aquestes estratègies queden recollides en l’anomenat Pacte Verd Europeu que busca la neutralitat climàtica d’aquí a l’any 2050. consilium.europa.eu/es/policies/green-deal
L’índex de Reparabilitat
A principis de l’any passat, el govern espanyol es va afegir a altres països europeus en l’aprovació del segell de reparabilitat en l’embalatge dels productes electrònics. D’aquesta manera, ben aviat, podràs prendre millors decisions en el moment de la compra.
Aquest nou sistema d’etiquetatge afavoreix la sostenibilitat, classificant els dispositius electrònics amb una escala de puntuació de zero a deu, on deu és la qualificació màxima.
Per obtenir aquest indicador es tenen en compte cinc criteris:
- Si la fabricant aporta documentació detallada sobre el procés de reparació.
- Si el producte es pot desmuntar fàcilment.
- Si és fàcil disposar de peces de recanvi.
- Si hi ha equilibri entre el preu de les peces de recanvi i el producte original.
La puntuació final l’estableix la fabricant del dispositiu amb la supervisió de les autoritats de Consum, per assegurar-se que s’ajusten a la realitat.
L’objectiu de la iniciativa és incentivar, tant en consumidors com en fabricants, la reparabilitat davant de l’obsolescència, com a manera de reduir la petjada ecològica. També afavorir el desenvolupament de tecnologia reparable, actualitzable, sostenible i sense obsolescència.
A la cerca de bones opcions.
La fundació U.S. Pirg realitza periòdicament un informe analitzant l’estat de la qüestió i sobre les empreses que surten més ben (o mal) parades pel que fa a la reparabilitat dels seus productes. Pel que fa als ordinadors portàtils, Dell i Asus assoleixen un notable baix. Amb els mòbils, en canvi, queda molt camí per recórrer i només Motorola, arriba al 7. Pots consultar l’informe complet a bit.ly/repara_02-22
Per acabar, el meu reconeixement al bon fer de Fairphone, que desenvolupa un telèfon intel·ligent dissenyat i produït amb el mínim dany a les persones i al planeta. Descobreix-lo a fairphone.com
Bona quinzena! capsulestic.cat