Skip to content
Andreas von Bechtolsheim. by Wikimèdia
Inici » Càpsula 144. Per molts anys, Andi!

Càpsula 144. Per molts anys, Andi!

  • by

Andreas von Bechtolsheim avui fa seixanta-set anys. Per això com a regal d’aniversari he decidit dedicar-te la Càpsula TIC d’aquesta quinzena. Amb llacet i tot.

Per molt que formi part de la Llista Forbes, i disposi d’un patrimoni de més de 9,2 bilions de dòlars, segur que mai li han fet un present tan bonic com aquest. Per això, mentre es recupera de la sorpresa, aprofito per explicar-te qui és aquest bon home.

Bechtolsheim va néixer a Baviera (Alemanys) i és el cofundador de les empreses tecnològiques Arista Networks arista.com (dedicada als centres de dades i infraestructures en el núvol) i Sun Microsystems sun.com (que anys més tard, es va vendre per més de set mil milions de dòlars). Inversor primerenc en empreses “emergents” del sector TIC com Google, VMware, Mellanox, Brocade i Magma Design, entre molts altres.

Workstation

La motivació de dedicar-li aquest escrit va per una altra banda. L’homenatjat és el pare de Sun-1 (1982). La primera estació de treball: un innovador ordinador dissenyat per ser utilitzat de manera interactiva, per una sola persona asseguda davant de la seua pantalla. 

Després de quaranta anys de vida, aquestes màquines han evolucionat molt i s’han convertit poderosos equips dissenyats especialment per al desenvolupament de tasques exigents i simultànies, amb un rendiment molt superior al  d’un ordinador personal. Això vol dir, major resistència, fiabilitat, eficiència i productivitat.

Això converteix l’estació de treball en una aliada perfecta per a les tasques associades a l’edició de vídeo, la creació de continguts, el disseny gràfic, el modelatge en 3D i de realitat virtual, la programació, el desenvolupament web, l’arquitectura o les enginyeries i les ciències STEAM. 

La família es va fent més gran

Podem definir l’estació de treball com la germana del mig, entre el clàssic ordinador personal de sobretaula i el servidor de serveis de maquinari i de programari per a les usuàries d’una xarxa.

A més, li ha anat apareixent una colla de cosins. Te’n presento alguns.

El client pesat (thick client / rich client)., No. No és el que et penses! Es tracta d’un ordinador totalment funcional. Té el seu propi sistema operatiu, programari, capacitats de processament i emmagatzematge local. Pot connectar-se a internet. Tot això permet continuar treballant sense problemes mentre està fora de línia. Dins d’aquesta agrupació, trobaríem els ordinadors de sobretaula o els portàtils.

El client lleuger (thin client) és un dispositiu que facilita el treball en entorns informàtics virtuals. A diferència del pesat, és una màquina simplificada que depèn de la connexió a un servidor remot per executar programes i completar les tasques de la usuària. Molts, només executaven navegadors web o programes d’escriptori remot. El seu potencial és utilitzat per empreses que busquen una solució informàtica  fàcilment administrable, amb un cost econòmic i un consum energètic més baixos.

El tot en u (all in one). Ve a ser una mena d’ordinador portàtil de sobretaula. Tots els components de l’ordinador es troben integrats a la carcassa del monitor. És una opció a considerar per la seua estètica minimalista que fa que ocupi poc espai i alliberant-lo de cables. També acostuma a ser més versàtil i eficient energèticament i disposa una generosa pantalla, moltes vegades tàctil.

El pc gamer resulta semblant a l’estació de treball, però els seus components estan optimitzats per satisfer les exigències d’alt processament exigides per les hardcore gamers, per tal executar diferents jocs i aplicacions relacionades amb fluïdesa.

L’ordinador central (mainframe) és un macroordinador -no tant com els superordinadors, eh?- utilitzat grans empreses i institucions, pel processament de milions de càlculs i operacions per segon, alimentant xarxes i sistemes.  Té la capacitat de suportar el treball de milers d’usuàries, de manera instantània i simultània, que s’hi connecten per mitjà dels seus ordinadors virtuals. El seu hàbitat habitual és una  estança aïllada i refrigerada, per assegurar-ne la integritat i el bon funcionament. Ha quedat relegat pel servidor corporatiu, que ve a fer el mateix, però sense ocupar tant espai i moltes vegades, funcionant de manera remota.

Bona Festa Major de Tornabous (spam cultural) i fins a la quinzena que ve! capsulestic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

two × 2 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.