Skip to content
Ordinador portàtil damunt una soca d'arbre
Inici » Càpsula 145. Això es pot salvar.

Càpsula 145. Això es pot salvar.

  • ramonoromi 

Estem a les portes d’una nova edició -la que fa vint-i-dos- de Fira del Medi Ambient de Tàrrega, sobre ecologia, qualitat de vida i energies renovables.

Per això, transformo aquesta càpsula TIC en una mena d’estand virtual per parlar-te sobre l’impacte ambiental que tenen les nostres tecnologies de cada dia.

Matèries primeres

El problema comença amb la urgència d’obtenir matèries primeres per satisfer les necessitats insaciables de la ciutadania digital.

Potser no en som massa conscients (això no és excusa!) però el procés de transformació digital i social en el que ens trobem immerses, té un cost ecològic desorbitat. I és que, la producció de tots aquests ginys i dispositius que omplen les nostres vides, depèn de la cerca, extracció i refinació de les terres rares. Aquest deliri extractivista està causant la devastació d’entorns naturals i generació d’una gran quantitat de residus tòxics. Sense oblidar, que sotmet a societats senceres a malviure en la pobresa, la violència, els conflictes i la vulneració dels drets humans.

Contaminació digital

Segons Digital 2022, actualment, la societat digital està constituïda per més de 4,620 milions de persones. El creixement exponencial del tràfic global d’Internet, conseqüència de la digitalització de les nostres vides. 

Segur que coneixes i gaudeixes dels aspectes positius i noves oportunitats que ens ofereixen les tecnologies digitals. Cal tenir present, però, que l’ús de dispositius, xarxes, aplicacions i serveis digitals i la implementació de les tecnologies emergents deixen marca, anomenada empremta ecològica digital. Mantenir tota aquesta infraestructura en marxa, suposa una demanda cada vegada més gran d’energia i l’emissió de diòxid de carboni.

Més encara, hi ha els superordinadors i les granges massives de servidors i ordinadors, que concentren, custodien, processen i distribueixen la informació del núvol. 

Utilitzen sistemes de climatització artificial, per dissipar la seua escalfor. És ben bé despullar un sant per vestir-ne un altre: ja que tota aquesta calor no desapareix, sinó que passa a l’atmosfera. 

Més emissions

Les xarxes de comunicacions també són una important font de contaminació. Per una banda, pel seu impacte físic mediambiental. Per l’altra, pels efectes (poc coneguts, encara)  de les emissions electromagnètiques sobre els éssers vius i la seua salut. Des de la hipersensibilitat electromagnètica fins a l’aparició de malalties, dèficits d’aprenentatge i memòria o trastorns neurològics, entre d’altres. 

Aquestes veus exigeixen l’aplicació del Principi de precaució, per tal que OMS o l’ONU convoqui comitès d’experts independents per tal d’estudiar els seus efectes i les possibles solucions.

Residus

De mica en mica, van apareixent iniciatives per allargar la vida útil i la reparabilitat dels nostres dispositius, o si més no, la recuperació i el reaprofitament dels seus components.

Malgrat això, en la majoria dels casos, continuen fent més gran la pila de deixalles electròniques. Fa uns mesos, ja dedicava una càpsula a aquesta temàtica.  La pots recuperar a capsulestic.cat/133

Ningú no ho vol intentar?

Fa trenta anys, el malaguanyat grup Sau ja cantava «Voldria escriure que això canvia i aquest món es pot salvar, però em temo que tot això se’n va.…» Amb el cor a la mà, costa sostenir que la cosa ha millorat, al cap d’aquests anys. 

Aquest cap de setmana, tens una (nova) oportunitat per començar el canvi i plantejar-te viure sosteniblement! 

Per saber-ne més

Día de la Tierra | Conoce el impacto ambiental de la transformación digital

Ecología Digital: La guía completa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

two × three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.