Ja estem a tocar de Nadal. O si més no, això ens vol fer creure la maquinària consumista, que ha estireganyat i desvirtuat l’esperit original de la festa, basat en l’entusiasme, els bons moments i la família, substituint-ho per llums encegadores i ofertes irresistibles i posant preu a l’afecte i als vincles.
Fins ara teníem el Black Friday (que enguany s’escau el 25 de novembre) i el Cyber Monday (el 28 de novembre). Ara hi hem d’afegir el Dia Mundial de les Compres que se celebra avui i que se situa a la pole de la temporada de descomptes i ofertes de la temporada d’hivern.
11 de novembre
AliExpress es.aliexpress.com s’ha sumat a la festa. Des de l’1 de novembre, està immers en la seua pròpia campanya emmarcada en el Dia del Solter, que s’allarga fins a les 7:59 hores d’aquest diumenge.
Durant aquests dies, es desferma la fal·lera pels cupons descompte, amb grans ofertes de fins al 90% de descompte en marques en productes de llar, tecnologia, electrònica, moda, bellesa,… que només poden utilitzar-se durant un període concret, i mentre hi hagi estoc disponible.
Abans de passar per caixa, cal que et recordis de revisar els productes de la cistella i aplicar-hi el codi de descompte, si vols estalviar-te força diners!
Si fas una cerca ràpida per la web, trobaràs un munt d’articles que et fan la feina i recullen per tu els cupons actius i les millors ofertes disponibles. Si vols conèixer més a fons les dinàmiques d’aquest mercat en línia, et recomano alixblog.com
Compres segures
Ja que hi soc, aprofito per recordar-te algunes recomanacions que hauries de tenir presents per minimitzar els riscos del comerç electrònic i gaudir dels avantatges de les compres en línia, sense ensurts.
1. Empra Internet amb seny. Fora de les botigues virtuals conegudes i amb bona reputació, sigues prudent i abans de comprar, diagnostica la fiabilitat del lloc i comprova que no es tracta d’un lloc web fals. Desconfia de les ofertes boges.
2. Verifica el lloc. Navega-hi per assegurar la seua legitimitat: esbrina la informació sobre l’empresa, el producte, les condicions d’enviament, el servei d’atenció al client i el de postvenda, les formes de pagament acceptades…,
Els segells de qualitat també ajuden a conferir més confiança. Assegura’t que si li han estat atorgats realment i que no es tracta d’una manipulació.
3. Busca i compara opinions. L’experiència que han tingut altres compradores pot ajudar-te a decidir-te. Indaga sobre les experiències positives i negatives o les recomanacions a tenir en compte. També sobre el tracte rebut i l’experiència en l’exercici de les garanties.
4. Compra amb temps i sense presses. És evident, però no el compris sense pensar si realment et fa falta. Ajuda’t dels comparadors i de seguidors de preus, per rastrejar les millors oportunitats i revisar la seua fiabilitat.
5. Analitza la informació legal. Això són, les dades de la companyia, les condicions d’ús i venda. També les polítiques de privadesa, que han d’assegurar que les teues dades són tractades amb totes les garanties. Tingues present que, si l’empresa és extracomunitària, pot regir-se per una legislació diferent.
6. Coneix (i exerceix) els teus drets. Posats a llegir revisa les garanties com a consumidora i les condicions de devolució o desistiment de la comanda.
7. Utilitza mètodes de pagament segurs. Per exemple, fes servir una passarel·la de pagament com Paypal, o una targeta de crèdit.
8. Comprova la seguretat del lloc web. Per saber si la connexió és segura i xifrada, fixa’t si l’adreça URL comença per https:// i a la seua esquerra hi apareix un cadenat. Si no compleix aquest requisit, evita introduir la teva informació personal i de pagament, ja que podria ser vista per terceres persones. Amb l’ajuda d’una VPN, faràs que les transaccions encara siguin més segures.
9. Menys informació, més privacitat. En registrar-te o fer una comanda, aporta només les dades personals imprescindibles, usualment marcades amb un asterisc.
10. Revisa la compra. En pic la comanda arriba a casa seva, revisa-la de seguida per comprovar que s’ajusta a la descripció facilitada i que ha arribat en perfecte estat. Guarda tota la informació relacionada amb la compra (factura, missatges, captures de pantalla) pot resultar imprescindible si es produeix un conflicte amb l’empresa.
i 11. Fes als altres allò que t’agradaria que et fessin a tu No està de més que trobis un moment per avaluar la teua experiència de compra i compartir-la. D’aquesta manera, orientes a les futures consumidores.
Bona quinzena! capsulestic.cat