Skip to content
Inici » Càpsula 21. Posa’t d’etiqueta

Càpsula 21. Posa’t d’etiqueta

Confesso que avui volia parlar-vos de les vacances, però després de mantenir d’una conversa a sobre la condemna d’un jove per alegrar-se a les xarxes socials de la mort d’un mosso d’esquadra novatarrega.cat/42387, i coincidir amb la necessitat de comptar fins a deu (i fins a mil) abans de publicar el que ens passa pel cap, vull proposar-te reflexionar sobre transcendència de la vida digital i els límits de la responsabilitat civil de l’activitat que hi mantenim.

Sentencies com aquesta ens recorden que insultar, menysprear i amenaçar té conseqüències i no surt de franc. A la xarxa, tampoc.

La netiquette

Igual que la majoria de persones acceptem i ens regim per unes normes de civisme, bona educació i convivència amb els qui ens trobem pel carrer, a la feina, a casa,…  l’any 1995 es va establir la RFC 1855, la guia que estableix les regles de comportament tools.ietf.org/html/rfc1855 (document en anglès) anomenada netiquette, l’etiqueta promou és un codi comú de les bones maneres a l’hora de relacionar-nos a través de la xarxa.

No deixis que et trolegin

Segur que n’has vist algun: s’amaguen rere un pseudònim i que publiquen missatges provocatius i molestos a traves de perfils socials i grups.

Si et trobes amb una situació així, abans de res pren distancia i dimensiona la qüestió.  La majoria d’opinions divergents o crítiques, malgrat que no ens agradin si es plantegen amb respecte i educació, són fruit de l’exercici de la llibertat d’expressar-se. I parlant, la gent s’entén.

Si en canvi consideres que vulnera els teus drets, et proposo actuar de la següent manera:

  1. Talla qualsevol comunicació amb aquesta persona: Evita discutir-hi i ignora les seues provocacions.
  2. Recull proves: Fes captures de pantalla de les comunicacions ofensives i, si t’és possible, una acta notarial d’internet, que doni fe dels fets succeïts.
  3. Posa-ho en coneixement dels administradors de la plataforma social, per tal que posin en marxa el protocol establert en aquestes situacions.
  4. Finalment, denuncia-ho als mossos d’esquadra a través de internetsegura@gencat.cat

Bon estiu i gaudeix d’un ús segur i positiu de les xarxes. Ens retrobem a la tornada i mentrestant a capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més

Netiqueta: no me seas troll y guarda las buenas maneras en Internet
http://www.nobbot.com/redes/netiqueta-buenas-maneras-en-internet/

Com fer una acta notarial de xarxes socials i internet?
http://www.notariallopis.es/blog/i/179/73/como-hacer-un-acta-notarial-de-redes-sociales-e-internet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × 4 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.