Avui et vull parlar de l’activisme del hastag i concretament del moviment #MeToo iniciat per denunciar l’assetjament i les agressions sexuals realitzades pel productor americà Harvey Weinstein a una setantena d’actrius http://bit.ly/HWeinstein i que ara anima a les supervivents d’aquestes situacions a alçar la veu i a compartir les seues experiències de violència de gènere.
https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/919659438700670976/photo/1
Des de la seua aparició fa deu anys, les etiquetes de Twitter han renovat l’ecosistema digital, ajudant a donar forma una consciència social mundial i donant visibilitat a situacions d’injustícia i de vulneració dels drets d’arreu del món: #BlackLivesMatter contra la brutalitat policial i els assassinats d’afroamericans als Estats Units, #BringBackOurGirls reclamant el retorn de les més de dues-centes nenes segrestades a Nigèria, #YesAllWomen compartint històries de misogínia i la violència contra les dones, #UmbrellaRevolution defensant del sufragi universal a la Xina, #LlibertatJordis per l’alliberament dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, són alguns exemples de les campanyes amb més ressò a la xarxa.
Tornant a la campanya que motiva aquesta càpsula, malauradament aquesta xacra també s’ha estès a la xarxa amb l’aparició de noves pràctiques de ciberassetjament com la sextorsió, el xantatge amb imatges de contingut sexual; el sexting, la coacció per aconseguir fotos i vídeos amb contingut sexual o el grooming, l’assetjament i abús sexual a través de l’engany a nens i adolescents.
Tu també?
Si has estat víctima d’assetjament sexual o d’amenaces a través de les TIC o saps d’algú que ha partit aquesta situació et recomano que guardis les captures de pantalla o les URL dels missatges que vols denunciar i que t’adrecis als Mossos d’Esquadra a través del correu internetsegura@gencat.cat o el telèfon d’emergències 112. Així mateix, la majoria de xarxes socials disposen d’un espai per denunciar la situació de ciberassetjament.
Per acabar, et recomano la lectura de la guia Assetjament sexual virtual, què has de saber? elaborada fa un parell d’anys, per l’Ajuntament de Tàrrega. Pots descarregar-la des d’aquest enllaç http://bit.ly/assetjamentsexualvirtual
Bona quinzena! Al bloc capsulesdetic.wordpress.com t’explico com realitzar el procés de denúncia d’assetjament a les principals xarxes socials i també pots enviar-me un missatge privat, per si necessites ajuda per fer-ho.
Pingback: Càpsula 70. Factor 50+ – #CàpsulesdeTIC