
Josep Puigdemont
Carrego aquesta tercera càpsula, quan ja fa dies que ha arrancat la vintena edició del Correllengua [cal.cat/segueix-el-correllengua-2016] i coincidint amb la seua arriba a la ciutat. Aprofitant aquest fet, avui farem homenatge a diferents iniciatives que promouen la llengua i la cultura catalanes a les xarxes i que -segons l’últim «Informe sobre la situació de la llengua catalana» realitzat per l’Observatori de la Llengua- fa que sigui la vuitena llengua del món en penetració d’Internet.
Fan xarxa en català. Fan català a la xarxa.
Començo per la Viquipèdia, que des del 2001 i amb l’empenta dels voluntaris d’Amical Wikimedia [wikimedia.cat] actualment compta amb més de 523.000 articles, essent la dissetena edició amb més continguts.
Molt abans, ja hi havia qui obria camins a la llengua. Els internautes veterans segur que recordareu Cercat [cercat.com] el primer directori de webs en llengua catalana, que enguany celebra 20 anys o STIC.cat [stic.cat] l’associació impulsora de la Catosfera – la comunitat de blocs en català- o la WICCAC [wiccac.cat] la comunitat de webmasters independents en català, amb 15 anys d’història.
Un altre col·lectiu que des de una colla anys fomenta l’ús de la llengua a les TIC és Sofcatalà (softcatala.org) Si desitges catalanitzar els teus dispositius és de visita obligada!
Des dels mitjans de comunicació tradicionals també s’ha fet molta feina. Com a mostra, el programa de ràdio l’Internauta [linternauta.cat], el primer en català dedicat a Internet.
Igualment, cada any i des del 2001, s’entrega el Premi LletrA [lletra.uoc.edu] que reconeix una iniciativa que incentiva la lectura en català a la xarxa.
Per acabar, parlar-te de l’associació puntCAT [fundacio.cat] alma mater de l’existència del .cat, el domini que agrupa els webs de la comunitat lingüística i cultural catalanes.