Skip to content
Inici » Càpsula 33. Matrix et posseeix!

Càpsula 33. Matrix et posseeix!

Fa dies que un polític català, espanyol i europeu a parts iguals, insisteix en ridiculitzar als membres del Govern de la Generalitat -100% legitimat i empresonat o exiliat, a parts iguals- afirmant que el candidat Puigdemont «viu a Matrix» (llegeix-ho al Diari Segre bit.ly/Segre2018-01-08 i bit.ly/Segre2018-01-14)

Com segurament ja saps, la seua ocurrència pren com a inspiració la popular trilogia de pel·lícules de ciència-ficció que se situen a partir de l’any 2199, on la majoria de persones viuen enganyades en un món simulat virtualment sota el poder de les màquines dotades amb intel·ligència artificial. La trama mostra les peripècies de la tripulació de la nau Nebuchadnezzar per alliberar la raça humana i tornar-los a la realitat.

Activa el mode avió i posa’t còmode: La càpsula d’avui et convida al cinema per repassar la personalitat dels robots dels últims films que tracten aquest subgènere, cada cop menys de ficció.

Robot a Un amigo para Frank (2012) és un androide (robot que imita l’aparença humana) construït per assistir i ajudar a una persona gran. No sap discernir entre el bé i el mal.

Samantha a Her (2013) és una assistent virtual d’un nou i avançat sistema operatiu, anomenat OS1, dotat de sensibilitat, intuïció i la capacitat d’evolucionar, adaptant-se a l’usuari que l’ha iniciat i d’estimar-lo (a la seua manera).

Ava a Ex Machina (2015) és un fembot o ginoide (un robot antropomorf d’aspecte femení) que pot emular els sentiments humans, fins i tot, amb la seva deshumanització.

Adam Kressen a Uncanny (2015) és un robot dotat amb unes qualitats molt realistes que el fan tant indistingible d’un ésser humà, que arriba confondre’s amb el seu creador.

Els replicants a Blade Runner 2049 (2017) són creacions biomecàniques quasi calcades als humans. Malgrat que tenen major agilitat, força i resistència, són incapaços d’empatitzar i emocionar-se.

Quina evolució més inquietant de les màquines, oi? Que llunyana queda aquella mirada profètica de Metropolis: Maria’s Transformation (1927)

Si t’interessa aquesta qüestió, et faig una recomanació imprescindible. En alguns capítols de la sèrie Black Mirror youtu.be/rl46b0Oz_04 conviden a la reflexió sobre l’evolució de l’AI i les possibles conseqüències ètiques i funcionals de l’aplicació de les tecnologies en la quotidianitat d’un futur no massa llunyà. Inquietant. Molt inquietant.

https://www.youtube.com/watch?v=rl46b0Oz_04&feature=youtu.be

Tornant a les afirmacions del principi, deixo per tu decidir en quin univers vols viure i qui juga el paper del temible Agent Smith i el de Neo, l’alliberador.

Bona quinzena! Recorda que pots recuperar les càpsules anteriors a capsulestic.cat

2 thoughts on “Càpsula 33. Matrix et posseeix!”

  1. Pingback: Càpsula 44. FantàsTIC – #CàpsulesdeTIC

  2. Pingback: Càpsula 44. FantàsTIC – #CàpsulesTIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × 4 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.