Skip to content
Inici » Càpsula 36. A l’altra banda de la pantalla

Càpsula 36. A l’altra banda de la pantalla

A l’editorial de la Nova Tàrrega del 16 de febrer novatarrega.cat/46291 la seua directora reflexionava sobre els riscos i les oportunitats de l’ús de les pantalles.

Qui ens havia de dir que la preocupació que sentien els nostres pares i padrins en veure’ns «tot el dia enganxats a davant de la tele», la patiríem en adonar-nos que els nostres fills fan el mateix amb les dels dispositius mòbils. La càpsula d’avui vol recollir eines que us puguin oferir assessorament i ajudar-vos -mai substituir-vos- en la tasca d’acompanyar i vetllar en la seua travessa pels camins de l’era digital.

Supervisa l’activitat i estableix límits

Qustodio (Per a Windows, Mac, Android, IOS, Kinde i Nook) una de les solucions més completes que permet monitorar l’ús de les aplicacions i l’accés a les xarxes.

Amazon FreeTime (Per a dispostius Kindle i Fire) permet la creació de perfils que donen pas a aplicacions i continguts digitals multimèdia apropiats per l’edat de la usuària que l’utilitza.

Nintendo Switch Parental Control (Per a Android i IOS) entre moltes funcions permet establir horaris i la durada de les sessions joc o la interacció amb altres usuaris d’aquesta consola.

Youtube Kids (Per a Android i IOS) inclou un temporitzador, a més d’eines de filtratge i de bloqueig per acotar la visualització de vídeos i l’entrada a canals. També ofereix continguts específics per cada franja d’edat.

Apodera’t

No pots renunciar a la teua missió com a pare/mare/educador(a) amb l’excusa que aquest un entorn nou; que ja ets massa gran i que et sents incapaç d’adaptar-t’hi. A la xarxa, existeixen molts espais de formació i informació. Tres recomanacions en aquest sentit:

InternetSegura.cat desenvolupat pel Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) promou els bons hàbits en l’ús de les xarxes i assessora les famílies sobre qüestions de ciberseguretat.

PantallasAmigas.net treballa per apoderar una ciutadania digital responsable i vetllen per la protecció dels infants i joves que fan ús de les TIC.

HijosDigitales.es recull tips i lectures relacionades amb l’ús segur de les TIC. Et recomano que donis un cop d’ull a la seua proposta d’acord pares-fills.

Connecta amb ells

És molt recomanable compartir el temps d’ús amb ells, procurant descobrir els seus interessos i aplicacions preferides. A partir d’aquí, podeu discutir quins continguts són apropiats per la seua edat i a mesura que es van fer grans, pactar unes normes digitals bàsiques.

Com deia abans, és la nostra responsabilitat controlar l’ús que en fan els més petits de casa. Malgrat això, a mesura que es van fent grans, caldrà oferir-los un accés cada cop menys restringit i més lliure, buscant espais de resposta significativa a les seues curiositats, expectatives i necessitats, a través del diàleg, la transparència i la confiança.

Ves que no et passi com a Arkangel https://youtu.be/nESsbqIDHrY -el segon capítol de la segona temporada de Black Mirror- que mostra les possibles conseqüències de portar el zel protector fins a l’extrem i ens descobreix que els pares podem arribar a ser el perill més gran al que estan exposats.

Bona quinzena! Si ho vols, pots rellegir les càpsules anteriors a  capsulesdetic.wordpress.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × 3 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.