Aquest cap de setmana, el Museu Comarcal de l’Urgell (@MCUT2 | museutarrega.cat) celebra el seu trenta-cinquè aniversari i ens convida a participar de l’esdeveniment. Des de fa anys, té una forta presència a les xarxes, acosta el seu fons i el seu dia a dia, a la comunitat digital.
La càpsula d’avui els va dedicada, en reconeixement al camí recorregut. Per això, avui parlem dels museus digitals.
Els museus han trobat en les xarxes i els dispositius mòbils, uns còmplices que faciliten encara més l’accés i la promoció dels fons que preserven dins les seues parets. A més del nostre museu, altres que trobem arreu del nostre país tenen una forta presència a internet. Des de la Generalitat de Catalunya s’ofereix un complet cercador de museus (colleccions.cultura.gencat.cat)
El Museu de museus.
L’any 2011, els de Google obrien el seu «propi» museu a la xarxa. La plataforma Google Art Project (googleartproject.com Disponible per a Andoid i IOS. En català)
Visitant aquest espai museístic 2.0 podràs gaudir explorant les gigafotos i les històries de més 32.000 obres d’art de museus d’arreu del món. L’aplicació incorpora completes eines de cerca que van des d’una línia de temps de creació, d’estils artístics, suport, llocs o colors principals de l’obra.
Si ets usuari de Google, podràs crear el teu propi museu virtual, agrupant les teues obres preferides. A més, permet realitzar una sèrie d’experiments que barregen l’art i la tecnologia.
Amb la marca de la casa
Parlant de gigafotos -una imatge digital que es compon de mil milions de píxels, creada a partir d’un mosaic de fotos- acabo fent referència i homenatge al targarí Josep Giribet (calidos.cat | projectepanoramiques.blogspot.com) que ha gigafotografiat molt patrimoni de casa nostra, com per exemple les portades romàniques de Vilagrassa i d’Agramunt o les pintures de Sant Climent de Taüll.