c4 1–0
Amb aquest moviment s’acaba la partida definitiva entre Deep Blue, research.ibm.com/deepblue el superordinador construït per IBM, i Garri Kaspàrov, campió del món d’escacs i segons molts, el millor de tots els temps.
Era l’11 de maig de 1997. La notícia s’escampa ràpidament, generant un fort impacte cultural: per primer cop la màquina és capaç d’aprendre, anticipar-se als moviments del contrincant humà i finalment, guanyar-lo. El documental Game Over: Kasparov vs La máquina (bit.ly/doc_deepblue 1993 | 90 minuts) explica la curiosa relació entre la tecnologia i els escacs al llarg de la història, recull el testimoni dels protagonistes d’aquest matx escaquístic i analitza les conseqüències d’aquesta derrota.
Vint-i-un anys després, vivim immersos en una societat sobreexposada a les xarxes, en convivència amb ordinadors “bons” que per exemple, indexen els continguts de la web per dir-nos on podem trobar la informació que necessitem o ens donen conversa (d’aquests últims te’n vaig parlar al número 3685 de Nova Tàrrega).
Sense arribar als extrems del programa informàtic Skynet que dirigeix les màquines que volen exterminar als humans a la saga de pel·lícules Terminator, has de saber que hi ha altres ordinadors que utilitzen la informació que recullen de nosaltres i que poden posar la seguretat i la privacitat en escac.
Et parlo de les botNets: xarxes d’ordinadors zombies que han estat segrestats a través de programes maliciosos i que són utilitzats per dur a terme ciberatacs: extorsió, robatori d’identitat, mineria oculta, enviament de correu brossa, difusió de virus, enllaços de pesca electrònica,… i provocant el col·lapse i bloqueig de serveis d’internet (DDoS).
La partida no està perduda. Fes ús del sentit comú i segueix els següents consells per minimitzar l’amenaça:
- Utilitza contrasenyes robustes i diferents per a cada servei web que utilitzes. No oblidis la conveniència de canviar-les regularment.
- Revisa la configuració del teu router: Substitueix la contrasenya d’accés que hi ha per defecte i utilitza un xifrat WPA2.
- Quan naveguis, comprova si els servidors web utilitzen una connexió https://. Evita els llocs en entredit o que han rebut males valoracions de la comunitat d’internautes.
- Mantén actualitzat el sistema operatiu, els navegadors i les eines anti-malware.
- Evita descarregar i obrir arxius i seguir enllaços sospitosos.
Si has detectat que el teu ordinador funciona més lentament del que ho fa habitualment o actua de forma estranya, mostrant missatges d’error, finestres emergents amb publicitat o si el ventilador s’engega mentre està inactiu és possible que ja estigui compromès.
En aquest cas, o senzillament per estar més tranquil·la, ajuda’t d’un antivirus en línia com ESET Online Scanner eset.es/analisis-online, HouseCall housecall.trendmicro.com o Panda Cloud Cleanner pandacloudcleaner.pandasecurity.com per analitzar els fitxers del teu ordinador i si s’escau, eliminar-ne l’amenaça.
Fins aquí la càpsula d’avui. Si necessites ajuda o vols repassar les càpsules anteriors visita el bloc capsulesdetic.wordpress.com. Bona quinzena!
Per saber-ne més
DeepMind https://deepmind.com
Companyia d’intel·ligència artificial anglesa, adquirida per Google l’any 2014.
Creadora d’una xarxa neuronal que aprèn com jugar als videojocs d’una manera similar a la dels éssers humans i d’una màquina de Turing Neural, que imita la memòria a curt termini del cervell humà. Més informació
Pingback: Càpsula 55. Bons hàbits digitals – #CàpsulesdeTIC