Skip to content
Inici » Càpsula 47. Informàtica vintage

Càpsula 47. Informàtica vintage

Ja estàs al cas? Es veu que uns físics han descobert que d’aquí a unes hores, s’obrirà un forat de cuc just al càmping municipal de la ciutat i que qui hi entri es traslladarà fins als anys 80 a la sala gran de la discotteque Candy’s.

Aprofitant l’existència d’aquest accés directe a través de l’espai i el temps, m’hi esmunyo per anar-hi a buscar algunes tecnologies pròpies de la revolució de la informàtica domèstica que es va produir fa més de 30 anys i que ara ja han desaparegut totalment.

Els microordinadors

Si llegint noms com Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga o MSX no et ve cap bon moment a la memòria, vol dir que segurament tens menys de 40 anys. M’equivoco? Aquests són els primers microordenadors -amb processador de 8 bits i que funcionaven amb el llenguatge de programació Basic– que es van popularitzar a casa nostra a principis dels anys 80, en ser molt més barats que els flamats Ordinadors Personals d’IBM. En aquells temps, amb poca cosa érem feliços!

El disquet flexible (i la disquetera)

El disquet de 5¼ era una làmina flexible que utilitzant la tècnica de magnetització permetia emmagatzemar de manera poc confiable, fins a 1,2 MB. Cap a l’any 1988, van ser substituïts pels disquets de 3½. Aquests també han passat a la història, relegats per altres dispositius més segurs i amb moltíssima més capacitat d’emmagatzematge.

Si remenes per les golfes, potser encara en trobaràs algun ple de pols.

El botó de Turbo

Feia trio inseparable amb el de Power i el de Reset (que també ens ha abandonat). Moltes vegades disposava una petita pantalla led que mostrava els valors Turbo i No Turbo (o Hi i Lo) i servia per ajustar la velocitat del rellotge del processador, limitant la velocitat efectiva del sistema. Això va permetre continuar utilitzant programes programats amb anterioritat i que no estaven preparats per treballar “tant” ràpid.

A principis dels noranta, amb l’aparició dels nous processadors Pentium, aquesta funció va perdre efectivitat. Durant alguns anys més, es va continuar incorporant a moltes carcasses, malgrat que ja no tenia cap utilitat.

Confessar-ho, ets de les que l’havia encès quan l’ordinador anava lent, esperant que es produís el miracle i deixes de rodar el rellotge?

El ratolí de bola

L’any 1981 es presentava el Xerox Star 8010. Era primer ordinador que incorporava aquest dispositiu que a través d’un sistema de rodets, detectaven el moviment horitzontal i vertical del ratolí, i feia moure el punter per la pantalla. Recordes quina feinada, intentant treure tota la brossa que s’hi quedava enganxada?

Encara que segur que encara en trobaríem algun supervivent, la majoria dels seus descendents són òptics i/o sense fil. Amb la irrupció de les interfícies gestuals i tàctils, no està massa clar si existiran massa anys més.

Tornant cap a casa, i abans que es tanqui el forat, deixa’m recomanar-te una mirada a l’ingent treball d’investigació desenvolupat per Jordi Creus i Jesús Vilamajó, sobre l’oci nocturn a Tàrrega facebook.com/tarregacanalla

Molt bones vacances, amigues de Nova Tàrrega! Ens retrobem a la tornada! Mentrestant, si l’espera es fa llarga, pots recuperar i rellegir les càpsules anteriors a capsulesdetic.wordpress.com

 

Per saber-ne més.

oldmouse.com

computerhistory.org

floppydisk.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

12 + five =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.