Skip to content
Inici » Càpsula 50. De memòria

Càpsula 50. De memòria

Qui més qui menys, a totes ens ha tocat de prop. O de molt de prop. A casa ho vam viure amb impotència i desesperació, quan aquesta maleïda malaltia es va encebar en anar esborrant, bit a bit, tot el contingut del disc dur de la meua padrina Dolores, amb tot que havia sigut, fet i estimat.

Per això, aprofitant la coincidència del llançament d’aquesta càpsula amb el Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre), m’agradaria contribuir a la conscienciació sobre aquesta malaltia i sobretot, explicar-te com les TIC poden contribuir al manteniment de les teues capacitats cognitives o si més no, a minimitzar-ne la pèrdua.

Afortunadament, existeixen una àmplia gamma de recursos TIC que poden ajudar-te a exercitar, estimular i mantenir el teu cervell ben despert i a frenar-ne l’envelliment mitjançant la resolució de petits reptes diaris que milloren les teues habilitats mentals, a la vegada que t’entretens i passes una bona estona. Et proposo veure algunes eines interessants:

Gbrainy softcatala.org/programes/gbrainy és un programa lliure, gratuït i multiplataforma per a Windows i Linux que combina jocs de lògica, de memòria i de càlcul mental.

Lumosity lumosity.com és una de les aplicacions més populars de les que prometen afavorir el desenvolupament de la memòria i l’atenció, a través de la realització de proves diàries per controlar la evolució de les capacitats cognitives. Disponible a través de web i de dispositius mòbils, ofereix un pla bàsic gratuït, un altre d’individual, a partir de 3 euros al mes i també un de familiar, a partir de 5 euros mensuals.

Elevate elevateapp.com és una aplicació mòbil dissenyada per millorar la productivitat i les habilitats matemàtiques, de lectura, d’escriptura, de parla i d’escolta. Després d’un període de prova de 14 dies, cal pagar una quota anual de 39,99 euros si es vol continuar utilitzant-la.

Peak peak.net és una aplicació mòbil que recull una quarantena de jocs dissenyats per reptar al teu cervell, amb l’ajuda d’un entrenador virtual personal. Ofereix una modalitat gratuïta limitada i amb publicitat o pot utilitzar-se sense restriccions per 34,99 euros anuals.

Cuibrain cuibrain.com/es és aplicació mòbil que ajuda a desenvolupar les intel·ligències múltiples i a millorar les capacitats cognitives, a mesura que vas superant una sèrie de desafiaments de lògica i habilitat, amb uns bufons cobais com a protagonistes. La descàrrega és gratuïta però incorpora compres dins de l’aplicació.

Sincrolab Kids i Sincrolab Adultos sincrolab.es són dues apps que es presenten com un medicament digital que impulsa el desenvolupament de capacitats cognitives, utilitzant tècniques de gamificació i la intel·ligència artificial. També conté compres integrades.

Clockwork Brain Training totaleclipsegames.com és una reputada aplicació d’escriptori i mòbil, amb una estètica molt xula, que proposa invertir les estones mortes en fer treballar el cap resolent proves d’enginy, amb l’ajuda d’un robot. Gratuït, amb compres integrades, que et permetran disposar d’intents il·limitats o desbloquejar nous jocs.

Left vs Right mochibits.com és una aplicació mòbil que proposa un entrenament mental de 10 a 15 minuts al dia, posant a prova els nivells de consciència, d’adaptabilitat, de reflexió, de raonament, de precisió i de paciència. Entre partides, mostra publicitat. Pagant 9,99 euros es poden desbloquejar noves proves, sense mostrar propaganda.

Abans d’acabar, deixa’m manifestar la meua solidaritat a les famílies que conviuen amb persones malaltes d’alzheimer i el meu reconeixement a les persones que les cuiden i les atenen. De manera especial, aplaudir la bona feina de les amigues de l’AFATC alzheimer.tarregae.org

Bona quinzena! Per cert, sembla que fos ahir que vaig començar i ja porto 50 càpsules! Si vols recordar tots els temes que hi he tractat, pots recuperar-les a capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més

19/09/2018 ETB Quirón Gipuzkoa y Bunt Planet desarrollan una ‘app’ para diagnosticar el alzheimer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five − three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.