Skip to content
Inici » Càpsula 51. Hola EVA!

Càpsula 51. Hola EVA!

Com cada 5 d’octubre, la UNESCO convoca el Dia Mundial dels Docents. Enguany vol centrar el focus en la necessitat de disposar de docents qualificats, per tal de poder oferir una educació de qualitat. Per aquesta regla de tres, no em sembla massa arriscat mantenir que una societat amb persones capaces i qualificades, gaudeix de més i millors oportunitats per a tothom. Coincidim?

Per això en aquesta càpsula, aprofitant el rastre de les bones intencions de l’inici de curs, vull apropar-te a les noves plataformes d’ensenyament que hi ha disponibles a la xarxa i que faciliten el desenvolupament de les destreses, habilitats i les competències al llarg de tota la vida: entorns virtuals d’aprenentatge o EVA per les amigues.

Es tracta d’una aula virtual que incorpora un conjunt d’eines i metodologies digitals que faciliten la interacció entre les participants i a realització de les tasques pròpies del procés formatiu com ara la proposta de lectures i la realització d’exercicis, el treball col·laboratiu i en grup, el seguiment i acompanyament de l’alumnat,…

En aquest cas no em centraré en les eines tecnològiques utilitzades, anomenades sistemes gestió de l’aprenentatge LMS -com per exemple el popular Moodle moodle.org, una eina de programari lliure que s’utilitza per crear aquests espais en molts dels centres educatius de casa nostra- sinó en les plataformes que s’han convertit en autèntiques escoles web i que posen al nostre abast una amplia oferta formativa, que abraça totes les dimensions de la persona.

Com deia, els recursos disponibles són molts. Explorem-ne algunes modalitats:Els MOOC (Massive Online Open Courses) proposen una modalitat de formació gratuïta, massiva, oberta, en línia i promou l’aprenentatge autònom de les usuàries.  Ha esdevengut molt popular ja que aconsegueix democratitzar l’accés al coneixement, especialment a les persones que no tenen accés a la formació privada.  Les temàtiques dels són il·limitades i habitualment inclouen l’opció d’obtenir un certificat, que caldrà costejar.

Els NOOC (Nano-MOOC) són petites petites píndores, amb una durada molt curta, que permeten per formar-se sobre una destresa o competència molt concreta.

Els SPOOC (Self-Paced Open Online Course) són cursos massius, oberts i en línia, amb la particularitat de que cadascú pot seguir al teu ritme, que afavoreix la gestió autònoma de l’aprenentatge. A diferència de les altres modalitats, aquests no tenen límit cap límit de temps, a partir del moment que es llença.

Exemples d’aquestes plataformes són MOOC mooc.esmooc.es el metacercador que recopila l’oferta de milers de cursos oferts per universitats d’arreu del món, de manera gratuïta, AprendeINTEF enlinea.intef.es del Ministeri d’Educació i Formació Professional, ScolarTIC scolartic.com una poderosa comunitat hispana d’aprenentatge i innovació educativa o UNED Abierta Courses! iedra.uned.es amb els cursos gratuïts i oberts oferts per la Universidad Nacional de Educación a Distancia.

Espero haver contribuït a descobrir-te noves oportunitats. T’animo a aprofitar-les i  fer-ne experiència. Ja em diràs el què. Ens retrobem d’aquí quinze dies i al bloc capsulesdetic.wordpress.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

8 + seventeen =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.