A hores d’ara -si ets de les lectores matineres que cada divendres corre al quiosc, llibreria o a l’iquiosc.cat per llegir puntualment el setmanari- encara no s’ha clausurat la cimera que ahir i avui s’està celebrant a Brussel·les. Com? Què no n’estàs al cas, dius?
Es tracta de l’All Digital Summit summit.all-digital.org que es convoca anualment amb l’objectiu de promoure la millora de les habilitats digitals de la ciutadania europea. En la seua onzena edició, pren el lema “Viatge digital: De la inclusió a l’apoderament” i vol analitzar el paper que juguen i han de jugar les TIC en la l’alfabetització mediàtica i informacional (MIL), això és el procés de desenvolupament de la mirada crítica de la realitat i de les competències necessàries per ser capaç de consultar, comprendre, d’avaluar, qüestionar, contrastar i destriar entre tantes fonts d’informació disponibles a les xarxes com també a l’hora de produir-ne de nova o en compartir-la a través dels canals de comunicació que totes tenim a l’abast.
Això resulta essencial per viure en llibertat i participar plenament i amb igualtat de condicions i oportunitats, dins de la nostra societat.
Podríem pensar que les noves generacions d’europees ja no els farà falta això, donat que són nadives digitals i que amb el seu nivell d’expertesa en l’ús de les eines TIC i les seues habilitats tècniques, els resultarà més fàcil adaptar-se a aquest nou entorn canviant.
Doncs no. Existeixen moltes amenaces davant les quals no van protegides de sèrie. Si quan érem petites, els nostres grans ens recordaven de com d’important era estar alerta amb els oferiments que ens feien les persones desconegudes, ara no podem renunciar a la nostra responsabilitat com a persones adultes a l’hora de desvetllar la seua mirada crítica davant les mans invisibles que controlen, dirigeixen o manipulen la informació, la presència de la publicitat subtil, les falses identitats i els trolls,…
Tot això per aconseguir una ciutadania apoderada, que amb confiança, curiositat i determinació, sigui capaç de prendre decisions informades, de preguntar-se el perquè i la necessitat de les coses, d’estructurar i fer sentir l’opinió pròpia, de reconèixer les amenaces a la que està exposada. I de passada, estimular la presència i l’enfortiment de sistemes d’informació lliures, independents i pluralistes. Que prou falta ens fan!
Aquestes jornades, com l’All Digital Summit, contribueixen a sembrar una petita llavor, generant espais on compartir experiències, cooperar, aprendre i treballar en equip, per elaborar estratègies que afavoreixin l’educació MIL de les persones.
Si destriar el gra de la palla ja es difícil amb els mitjans de comunicació tradicional, fer-ho a internet es pot convertir en una odissea impossible! Per facilitar la recerca eficaç de continguts confiables, cal que sempre tinguis presents els criteris de l’autoria i l’objectivitat dels continguts, la data de publicació/actualització del contingut i si inclou les referències i les fonts consultables. Les mateixes preguntes te les hauries de fer abans de decidir difondre-ho amb els teus cercles.
I per sobre de tot, recorda que cal alimentar i eixamplar el teu sentit comú, formant-te i informant-te. Al lloro! No permetis que t’enganyin. Espero que la càpsula d’avui hagi estat del teu interès. Ens retrobem la quinzena vinent. Recorda que pots rellegir les càpsules anteriors a http://capsulesdetic.wordpress.com