Skip to content
Inici » Càpsula 54. Això és intolerable!

Càpsula 54. Això és intolerable!

Especialment en els últims temps, la xarxa s’ha convertit en un cap de batalla on hom es llança els arguments pel cap, atrinxerant-se en les idees pròpies. Ja hi ha hagut les primeres baixes: el diàleg, la diversitat, l’empatia, l’escolta activa, el respecte estan tocats. Per això, aprofitant la celebració del Dia Mundial de la Tolerància un.org/es/events/toleranceday et proposo el repte d’acceptar, gaudir i enriquir-se de la diferència d’opinions i de punts de vista.

Malgrat que, molts cops, aquesta mala maror ve motivada per una serie de personatges tòxics que intenten trencar la pau social d’internet. En aquest cas, caldrà reconèixer-los, assenyalar-los amb el dit i aïllar-los.

La majoria responen al nom de trols: uns éssers nocius, que segons estudis psicològics són persones horribles, amb trets narcisistes, maquiavèl·lics, sàdics i fins psicòpates. Amagats rere l’aparent anonimat pseudonimat que els confereix la xarxa, es desviuen per crear polèmica i alimentar el conflicte. La seua desmesura pot portar-los a actuar amb violència, llençant amenaces o fins i tot, arribant als atacs personals.

També hi ha els haters theiaoh.com sempre utilitzen la burla, la ironia i l’humor negre, a l’hora d’expressar-se i participar a la xarxa. Busquen ofendre, ridiculitzar i provocar als altres, pronunciar-se al voltant de temes d’actualitat i qüestionant a personatges populars. Es desviuen per crear controvèrsies. Hi ha la dita popular «haters gonna hat» (“odiadors” sempre odiaran) que ve a dir que es per demés que t’hi trenquis el cap ni provis de discutir-hi, només viuen per això i no entenen a raons.

Dins de l’ecosistema gamer, els flamers increpen o insulten de forma exagerada i sense motivació racional a altres jugadores, amb l’única finalitat de causar una situació hostil.

Abans de res, assegurat que no es tracta d’una persona que senzillament pensa diferent que tu. En aquest cas no passaria res, no? Per fer-ho, tracta de contactar-hi de manera privada, demanant-li explicacions del seu comportament que t’ha molestat.

Si es confirma l’amenaça, és molt important no donar-li menjar. Si t’hi trobes, tingues present que es impossible raonar-hi. Caldrà mantenir un bon nivell d’educació, tolerància, mà esquerra i controlant els impulsos per respondre als seus atacs, esperant que aviat cansi i perdi interès. Si augmenta el seu nivell d’agressivitat, bloqueja’l i denuncia-ho en privat a les persones responsables del lloc web o la xarxa social.

L’usuari @Korah_FF ha creat un divertit i instructiu vídeo twitter.com/Korah_FF/status/877823254366371840 que explica aquest fenomen, a través d’un exemple a Twitter.

Una setmana més, no desaprofito l’oportunitat de convidar-te a (re)descobrir un altre capítol de Black Mirror de Netflix. A «Cállate y baila» ens mostra que pot arribar a passar quan uns trols posen el nas en les vides dels protagonistes del desè capítol de la sèrie.

Bona quinzena! Recorda que pots recuperar les anterior càpsules, comentar-les i fer-nos propostes al bloc capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més

Juntos
https://together.un.org/es

Somos más
http://www.somos-mas.es/catalan/

Internet Trolls Really Are Horrible People
https://slate.com/technology/2014/02/internet-troll-personality-study-machiavellianism-narcissism-psychopathy-sadism.html

Twitter, los trolls y el futuro
https://www.enriquedans.com/2015/12/twitter-los-trolls-y-el-futuro.html

Aprendre valors amb Internet
https://www.octaedro.com/appl/botiga/client/img/80166.pdfhttps://www.octaedro.com/appl/botiga/client/img/80166.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

17 − three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.