Des de ben petit, m’he acompanyat de la ràdio. Me’n confesso un consumidor actiu i compulsiu, fins a l’extrem que em resulta impossible adormir-me si no l’escolto. Malgrat que des de la irrupció de les TIC a la meua vida he anat incorporant noves maneres d’escoltar-la a través d’streaming, de podcasting o amb les aplicacions desenvolupades per les mateixes emissores, per casa encara n’hi ha una bona colla d’escampades, que sonen de dia i de nit.
Precisament aquesta setmana, després d’anar-ho posposant, m’he hagut de canviar el mòbil. A l’hora de destriar el nou candidat entre la ingent oferta, he procurat mantenir-me fidel a aquesta necessitat, buscant que incorpori de manera nativa la funció de Ràdio FM. Sense massa èxit.
Resulta curiós comprovar que malgrat que la majoria de dispositius encara incorporen el xip de ràdio FM, poques vegades està funcional i usable.
Potser em diràs que això per tu no és problema. Que ja disposes d’un munt d’aplicacions per escoltar-la a través d’internet, com ara TuneIn tunein.com, Simple Radio streema.com o Radio Garden radio.garden que posen al teu abast, milers d’estacions d’arreu del món. És veritat. Però també suposa un major consum de dades mòbils i l’impacte negatiu a l’autonomia de la bateria, que si s’usa a través del “tradicional” xip. A més que t’exposa a la inoperància fora de les zones de cobertura o quan internet cau.
La majoria d’emissions parlades que es transmeten per la xarxa utilitzen un bitrate -la resolució i el format de l’àudio que determina la qualitat del so transmès- de 64Kbps, això suposa utilitzar uns 28 Mb per hora. Amb les ràdios musicals és de 128Kbps, consumint el doble de megues. Ves que no et passi com a mi, que a mig període ja m’he polit totes les dades del mòbil!
Ara que no em llegeix ningú, t’explicaré que pel que es veu hi ha diverses teories que expliquen que aquesta funció estigui limitada: les unes diuen que si es tracta d’una qüestió econòmica per estalviar-se el pagament de llicències i cànons presents en alguns països (per exemple, Verizon ho limita als Estats Units amb aquest pretext) Les altres pensen que es tracta d’una estratègia comercial de les operadores de serveis d’internet -amb consentiment tàcit i amb totes les facilitats de la indústria tecnològica (per dir-ne algunes a l’atzar, Apple, LG o Samsung)- per canviar els nostres hàbits i provocar que gastem més dades mòbils, i per tant que se sentin lliures a l’hora de reajustar les condicions i els preus de les tarifes dels plans contractats. A conveniència seua, és clar.
Per cert, hi ha un altre damnificat col·lateral, que sembla que té els dies comptats: el jack de 3.5 mm dels auriculars que amagava la connexió d’antena de la ràdio. Encara queda un fil d’esperança amb el nou connector USB Tipus C, que també permet la transmissió de senyal en format analògic.
Poques (opcions)
L’aplicació NextRadio nextradioapp.com ha esdevingut molt popular i a la pràctica és l’única oportunitat, per omplir el buit dins d’aquells telèfons que malgrat tenir el xip actiu no tenen l’aplicació de sèrie.
També pots adherir-te a la campanya freeradioonmyphone.org i sol·licitar que la Comissió Federal de Comunicacions fcc.gov, l’agència americana encarregada del desplegament de les xarxes d’internet mòbil, pressioni a les empreses implicades per tal que integrin i/o desbloquegin el xip FM dels telèfons intel·ligents.
Finalment, pots fer un pas endavant i adaptar-te als nous temps. Un bon començament pot ser instal·lar-te l’aplicació de Ràdio Tàrrega radiotarrega.cat, especialment valuosa per sentir-te com a casa si ets una de tantes targarines (o lleidatanes) fora vila que hi ha escampades per arreu del món.
Bona quinzena. Com sempre, recordar-te que pots recuperar totes les càpsules anteriors a capsulesdetic.wordpress.com
https://www.xataka.com/moviles/conspiracion-silenciosa-por-que-no-puedo-escuchar-la-radio-fm-en-mi-smartphone