Skip to content
Inici » Càpsula 57. Computational Thinking

Càpsula 57. Computational Thinking

Quina alegria retrobar-me amb tu a través d’aquesta pàgina del primer número del 2019, de la Nova Tàrrega! Com et prova l’any? Jo, tant en l’àmbit personal i com en el professional, aprofito aquests dies per reprendre l’activitat habitual, per idear els pròxims 365 dies i per començar projectes nous.

Ja que hi sóc, aprofito per explicar-te que precisament avui presentem les propostes que hem programat per a aquest quadrimestre. (Si ets una lectora primerenca de Nova Tàrrega, encara ets a temps de fer-hi cap! Si no, també pots consultar-la a través del web del gòTIC Ajuntament de Tàrrega tarrega.cat/gotic i dels perfils socials del servei municipal.)

També hi explicarem els nostres propòsits TIC d’any nou. Com el d’unir-nos a l’Hora del Codi hourofcode.com per tal de promoure els beneficis del pensament computacional (PC) entre la ciutadania targarina, i per extensió urgellenca.

El pensament computacional

No t’espantis. No pretenem fer-te pensar com si fossis una màquina ni volem fer-te entendre el seu funcionament amb profunditat. El PC engloba el procés de reconeixement d’aspectes de la informàtica en el món que ens envolta i l’aplicació d’eines i tècniques de la informàtica per a comprendre i raonar sobre els sistemes i processos tant naturals com artificials -fent meua la definició que en fa Steve Furber, professor de la Royal Society youtu.be/j7siGcWNTa8-. Dit de manera més casolana, és una habilitat que pot ajudar-nos amb la manera com fem front als problemes i a les tasques a realitzar per tal de superar-los, integrant els mecanismes del pensament humà i el de la informàtica.

Entre les seues boneses, promou l’estimulació del pensament crític, la creativitat i l’anàlisi lògica i la presa de decisions de qui ho practica, així com les capacitats de treballar en equip, col·laborar i cooperar, si hom ho realitza en grup.

Portant-ho a la pràctica, facilita la creació d’aplicacions web i mòbils, el desenvolupament d’eines de control robòtic, la intel·ligència artificial i la realitat virtual. I més encara. Sortint de l’entorn pròpiament informàtic, esdevé molt útil en la vida quotidiana

Els indubtables beneficis educatius que la tecnologia pot oferir-nos al llarg de tota la vida (i els nous jaciments d’ocupació que se’n deriven), fan que activitats vinculades amb la programació, la robòtica i el disseny 3D fa que cada cop esdevinguin més habituals dins de la pràctica curricular així com a través de les activitats extraescolars, tallers i campus, que mitjançant metodologies constructivistes, centra tota l’experiència en l’alumne que aprèn fent.

La Generalitat de Catalunya impulsa el programa Bitbot.cat amb l’objectiu d’impulsar la millora de les competències digitals, buscant promocionar noves vocacions tecnològiques entre les adolescents i les joves. A les nostres terres, som moltes les qui treballem en aquesta direcció: per exemple, la bona gent d’Engijoc engijoc.com ja fa temps que proposa activitats d’aprenentatge en aquests àmbits.

Bon any i bona quinzena! Recorda que pots recuperar i llegir les càpsules anteriors a capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més.

Computational Thinking, Jeannette M. Wing
https://www.cs.cmu.edu/~CompThink/papers/Wing06.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eleven − five =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.