«Els pares de l’era digital ja no podem excusar-nos dient que no ens interessa la tecnologia ni Internet. És la realitat en què viuen els nostres fills i tenim el deure de conèixer aquest entorn per poder aconsellar-los, guiar-los i advertir-los dels perills que s’amaguen darrere de les xarxes socials. Igual que cap pare permet al seu fill sortir nu al carrer, ningú hauria de permetre que els seus fills facin servir els seus mòbils sense cap mena de control.»
Encapçalo la càpsula d’avui amb aquestes paraules pronunciades originàriament per Hervé Lambert, Global Consumer Operations Manager de Panda Security, que fa poc m’han arribat a través de les xarxes socials.
Em recorden les matinals compartides amb mares (i algun pare) d’adolescents i joves urgellencs, dins del Programa d’habilitats i competències parentals del Consell Comarcal i de la necessitat de generar espais per compartir i aprendre a moure’ns per l’univers de les TIC i així poder mitjançar, intervenir positivament, en la vida digital dels nostres fills.
Si estàs en aquesta situació i necessites referències que orientin el teu fer, et proposo ampliar la llista que ja vaig començar dins de la Càpsula 36 publicada a la Nova Tàrrega número 3708 http://bit.ly/NT_c36
Començo amb la Guia d’Internet per a les famílies cac.cat/guia-dinternet-les-families publicada pel Consell Audiovisual de Catalunya i el programa eduCAC educac.cat que conjuntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, promou un consum crític i responsable dels continguts d’internet entre infants i adolescents
El portal Edu365.cat també dedica una categoria de recursos web per treballar l’ús segur d’internet a edu365.cat/internetsegura
En l’àmbit local, hi ha l’Ajuntament de Granollers que a través del lloc web SobrePantalles! sobrepantalles.net convida a reflexionar sobre el bon ús de les Noves Tecnologies i minimitzar-ne els riscos i el de Sant Cugat del Vallès, que ha editat la guia 50 Consells sobre Educació Digital santcugat.cat/web/educaciodigital.
Internet Segura For Kids is4k.es és un centre de seguretat en xarxa creat de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya incibe.es que dóna suport a les famílies i les educadores, tot assessorant-los enfront les situacions de risc a internet.
Padres 2.0 padres20.org que s’autodefineix com l’organització no governamental de les TIC, centra la seua activitat en la defensa dels drets digitals dels infants i ofereix recursos formatius per apoderar en l’ús segur, saludable i responsable de les TIC dels menors d’edat i dels seus pares.
La Universidad de Padres universidaddepadres.es és un projecte educatiu gestionat per la fundació Edelvives. Entre l’àmplia oferta de cursos en línia de pagament, destaca el seminari Nuevas tecnologías, un nuevo enfoque de habilidades TIC, que busca el desenvolupament de la competència digital dels pares, i així aquests podran ajudar a guiar millor als seus fills.
Centres de Seguretat
Cada cop és més habitual que les aplicacions i les xarxes socials hi dediquin un espai específic que agrupa les eines que procuren ajudar a pares, mares i educadores. Per facilitar-te la tasca, a continuació llisto les més populars. Si en trobes a faltar alguna, fes-m’ho saber i l’afegeixo.
Facebook, bit.ly/SRP_facebook
Google, bit.ly/SRP_google
Instagram, bit.ly/SRP_Instagram
Snapchat, bit.ly/SRP_snapshat
YouTube, bit.ly/SRP_youtube
Acabo. Si aquesta qüestió et preocupa o tens d’altres dubtes TIC, t’animo a fer-me arribar les teues impressions i inquietuds, comentant aquesta càpsula. Recorda que també les trobaràs totes recollides a capsulesdetic.wordpress.com Bona quinzena!
Per Saber-ne més
https://www.santcugat.cat/files/651-8003-fitxer/GuiaED_vONLINE-ca_20150609.pdf