Skip to content
Inici » Càpsula 61. La bretxa digital de gènere

Càpsula 61. La bretxa digital de gènere

A la càpsula llençada a l’interior del número 2669 de la Nova Tàrrega bit.ly/NT_c14, aprofundia en una de les moltes escletxes de gènere existents a la nostra societat, la que està situada a l’àmbit tecnològic. Pel que sembla, des de llavors, les coses no han canviat pas massa.

Per això, aprofitant la coincidència de la celebració del Dia Internacional de les Dones i l’inici de la campanya endegada per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tàrrega @igualattarrega que visibilitza algunes de les reivindicacions i dels assoliments pel moviment feminista, a la d’avui em proposo centrar-me a parlar sobre l’apoderament digital de les dones i del seu nivell de governança, a les xarxes.

L’arrel del problema és molt profunda -segons la UNESCO, les dones segueixen representant dues terceres parts de les persones analfabetes d’arreu del món- i hi ha el risc que l’esquerda segueixi engrandint-se davant les noves fractures que van apareixent:

  1. La diferència d’oportunitats d’accés a la informació i el coneixement.

  2. La manca d’habilitats i competències necessàries per viure, participar i treballar en el context de l’Era Digital.

  3. El risc que internet es converteixi en un espai altament tòxic, davant situacions de discriminació, abús i violència en línia contra les dones, que es produeixen impunement a la xarxa.

Segons la World Wide Web Foundation webfoundation.org caminar vers la consecució de l’equitat de drets i oportunitats només pot passar per l’elaboració de polítiques que plantin cara a les desigualtats de gènere i facilitin el tancament d’aquesta bretxa, i que de passada, segur que contribuiran al fet que tota la societat surti enfortida i beneficiada.

A casa nostra, la UOC a través del grup d’investigació Gènere i TIC gender-ict.net analitzen les relacions entre el gènere i la Societat del Coneixement, denunciant les situacions d’injustícia social en les ocupacions en els àmbits TIC i STEAM.

Així mateix, la Generalitat de Catalunya ha presentat el pla estratègic Dona TIC que agrupa diferents iniciatives per evitar el sexisme i el ciberassetjament, promocionar la inclusió TIC i fomentar l’emprenedoria i les vocacions tecnològiques entre les dones.

Des de la base, moltes també treballen per eliminar els estereotips i rols de gènere que limiten el paper de les dones. L’associació Dones en xarxa donesenxarxa.cat des del 2004 promou i defensa els drets de les dones, fomentant l’ús d’internet i convenint la xarxa en un poderós punt de trobada, per reflexionar, motivar, crear i visibilitzar bones pràctiques digitals.

Si et sents sensibilitzada per aquesta causa -que és causa de totes- surt als carrers i a les xarxes per fer prevaldre els nostres drets! Dues referències per mantenir-te al dia: al lloc web VagaFeminista vagafeminista.cat proposa accions per sumar-se a la lluita i també hi podràs llegir el manifest de la jornada. L’Agència 8M agencia8m.cat és un grup nascut de la voluntat d’oferir informació de primera mà i amb perspectiva de gènere de la convocatòria d’aturada d’avui.

Bona quinzena. Recorda que pots rellegir aquesta càpsula (amb continguts extra per aprofundir en aquesta temàtica) i totes les anteriors, al bloc capsulesdetic.wordpress.com.

(Foto: Somos Muchas)

Per saber-ne més

Informe Derechos digitales de las mujeres, elaborat per la Fundación World Wide Web webfoundation.org/nuevo-informe-derechos-digitales-de-las-mujeres

#ToxicTwitter, informe elaborat per Amnistia Internacional amnesty.org/en/latest/research/2018/03/online-violence-against-women-chapter-1/

Brecha digital de género, a l’INE ine.es/ss/Satellite?L=es_ES&c=INESeccion_C&cid=1259925530071&p=1254735110672&pagename=ProductosYServicios%2FPYSLayout&param3=1259924822888

 

http://www.ugt.es/sites/default/files/migration/23-04%20MUJER%20Y%20TECNOLOGIA%202018%20%28ok%29.pdf

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

13 + sixteen =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.