Skip to content
Inici » Càpsula 63. La Indústria 4.0

Càpsula 63. La Indústria 4.0

Càpsula 63. La Indústria 4.0

Recentment, he tingut l’oportunitat de participar al Segundo Encuentro de Dinamitzadores convocat per Somos Digital somos-digital.org, una associació que agrupa programes i persones d’arreu de l’estat, que treballen en la creació, la dinamització i el manteniment d’espais públics dedicats al foment de la Societat de la Informació.

En la ponència inaugural de les jornades, Marta del Amo @martadelamo redactora en cap de l’edició espanyola de la revista MIT Technology Review technologyreview.es, va parlar-nos dels reptes i les oportunitats davant l’automatització i la intel·ligència artificial.

Estem vivint una nova Revolució Industrial, basada en l’economia digital i la implementació de les fàbriques intel·ligents, que comporta el naixement de nous perfils i professions digitals i la desaparició d’altres ocupacions, sobretot les basades en la realització tasques rutinàries i repetitives, que passen a ser assumides les màquines, procurant una major eficiència.

Feines 2.0

Durant la conferència, va descriure alguns dels llocs de treball emergents i en els que -actualment- hi ha una important mancança de candidates disponibles i aptes per dur-los a terme.

Programadora En el context digital es fa evident la falta de persones capaces de crear o dissenyar els programes que controlaran les màquines del futur.

Científica de dades Aquesta demandada disciplina professional se centra en l’anàlisi i la interpretació de les grans bases de dades que es generen a partir de la nostra presència i activitat a internet (l’anomenat Big Data).

Experta en ciberseguretat. Cada cop més, necessitarem persones que ens protegeixin dels ciberatacs, del codi maliciós i les noves amenaces presents en l’entorn digital.

Tècnica en energies renovables. La promoció, el muntatge, l’explotació i el manteniment d’aquestes instal·lacions, requereix un gran nombre de treballadores amb unes destreses i una capacitat motriu, impossible (ara per ara) per als robots.

Formadora de màquines. Es requereixen milers de persones que ajudin a entrenar les tecnologies d’aprenentatge automàtic que permeten desenvolupar els programes d’intel·ligència artificial i permetran l’automatització de les tasques.

Enginyera d’intel·ligència artificial. Ara mateix, una de les feines més qualificades donada la dificultat de trobar especialistes amb competències STEAM i la capacitat de dotar d’intel·ligència a un sistema computacional.

Streamer de videojocs. Un curiós ésser, que es guanya (molt bé) la vida retransmetent  per internet les seues partides, o comentant les que juguen per altres persones. Si desconeixes aquest fenomen i vols introduir-te en el seu món, entra a twitch.tv

Gestora de la identitat digital. Dins de la càpsula 53, a la NT 3694 http://bit.ly/NT_c53, et parlava de les dificultats que ens podíem trobar a l’hora d’administrar el testament i l’herència digitals. Això fa que cada sigui més necessari comptar amb persones hàbils a l’hora de vetllar allò que queda de nosaltres a les xarxes, una vegada morim.

Caçadora d’errors de codi. Dedicada a cerca i captura de vulnerabilitats presents en els programes informàtics i ginys intel·ligents s’ha convertit en una evolució del típic caça-recompenses de les pel·lícules de l’oest, amb menys glamur i més prestigi dins del sector, i sense córrer tants riscos.

Bona quinzena. Com sempre, et convido a recuperar les càpsules anteriors des del bloc capsulesdetic.wordpress.com Foto: Franck V, des d’Unsplash

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

12 − one =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.