Segons l’Urban Dictionary urbandictionary.com es tracta d’una persona que dedica bona part del seu temps a explorar i desenvolupar les seues competències i habilitats tecnològiques, sense renunciar una vida social tan normal com qualsevol. Cal no confondre’l amb altres éssers curiosos del nostre nou ecosistema social i tecnològic com el nerd, el normie, el dork, el hacker, el gamer o el friki. D’aquests, si s’escau, ja en parlarem un altre dia.
Per això, a les portes d’un nou Divendres Sant, et proposo descobrir plegats a aquestes persones tan apassionades per la informàtica, l’electrònica i les TIC. Porten la seua neofília (la tendència desmesurada pel que és nou, per la novetat) i la tecnofília (l’adicció a internet i a les noves tecnologies) fins a extrems insospitats.
Malgrat que es camuflen amb facilitat i poden passar desapercebuts, poden albirar-se fàcilment en ramades fent cua, esperant el llançament d’un nou model de gadget o dispositiu mòbil-com en Isaiah Stofferahn (que il·lustra aquesta càpsula) youtu.be/XOkzZ04JlQs que va acampar durant més de cinc dies davant d’una Apple Store per poder ser el primer a comprar-se un iPhone XS- o desvivint-se per no perdre’s detall d’esdeveniments vinculats a les noves tecnologies (com del “nostre” MWC) i ser els primers a explicar-nos-els tots, a través de les xarxes. Estigues tranquil·la: són un pèl estranys, però no mosseguen.
I és que si durant les dècades dels 80 i els 90 se’ls veia com a unes persones solitàries, estranyes i fins i tot marginades, gràcies a l’impacte de sèries com Halt and Catch Fire amc.com/shows/halt-and-catch-fire, Big Bang Theory cbs.com/shows/big_bang_theory, IT Crowd (Els informàtics, a TV3) channel4.com/programmes/the-it-crowd o Stranger Things de Netflix, han obtingut la redempció i han començat a gaudir d’un cert nivell de prestigi i popularitat. A més, a diferència d’altres col·lectius, mostra la seua raresa sense complexos, autodedicant-se una jornada del calendari, el Dia de l’Orgull Geek que se celebra el 25 de maig i estenent la seua presència en els diferents àmbits de la cultura, com el cine, la literatura, la televisió,…
Passejant per la galeria de la fama del Geek Power podem trobar-nos a autèntiques bèsties com Bill Gates, fundador de Microsoft; Steve Wozniak, que junt amb el malaguanyat Steve Jobs, va fundar Apple; Richard Greenblatt, considerat el pare de la comunitat hacker; Richard Stallman, fundador del moviment del programari i la cultura lliures o Mark Zuckerberg, cofundador de Facebook, que la seua curiositat i dedicació han contribuït definitivament en la construcció de les bases del que coneixem com a societat de la informació i que les TIC formin una part tan important de les nostres vides.
Com la majoria de coses d’aquesta vida, les geeks també evolucionen i amb els anys, han anat ampliant els seus horitzons cap a noves experteses com la programació informàtica, la robòtica, les ciutats intel·ligents, la cultura maker i la impressió 3D i el hacking ètic i la ciberseguretat.
Si tens curiositat, aprofitant que ens trobem a tocar de la Diada de Sant Jordi, acabo proposant-te un llibre que pot ajudar a recórrer aquest univers canviant: The Geek Atlas, de John Graham-Cumming, dibuixa un viatge amb 128 destinacions d’arreu del món, que t’ajuden a planificar un viatge pels diferents espais on s’han produït els descobriments més transcendents, dins dels àmbits científic, matemàtic o tecnològic.
Bona Pasqua i fins a la quinzena que ve! Com sempre, recordar-te que pots recuperar les càpsules anteriors a capsulesdetic.wordpress.com