Skip to content
Inici » Càpsula 65. Enlarge your dallonses

Càpsula 65. Enlarge your dallonses

Per aquelles coses de la vida, no tindries pas el contacte d’en Doc Emmett Brown, l’inventor de la màquina del temps a la trilogía «Back to the Future»? És per demanar-li que em deixi el seu DeLorean DMC-12 una estoneta, per fer una escapada, just fa 41 anys, per trobar-me cara a cara amb Gary Thuerk, responsable de l’enviament del primer missatge de correu electrònic no desitjat.

Cada dia, en obrir la meua bústia de correu electrònic i veure-la col·lapsada de brossa digital, em recordo del pare que va parir l’spam i repasso tot el seu arbre genealògic. Suposo que ja saps de què el parlo, oi? I posats a viatjar, demanaria poder tenir un segon encontre, amb qui va inventar-se lo de la propaganda electoral.

Mentre espero qui m’ajudi a complir aquests somnis em proposo dedicar la càpsula d’avui al fenomen de l’enviament indiscriminat, massiu i sense consentiment de missatges, a través de qualsevol mitjà electrònic. Això és el correu brossa.

Quan la brossa ets tu

Malauradament, resulta molt fàcil que les ciberdelinqüents pesquin la teva adreça de correu electrònic o el número de telèfon: ja sigui perquè l’has mostrat públicament a les xarxes, has continuat una cadena de missatges, t’has inscrit en falses promocions i concursos o sense revisar les condicions de privacitat, has autoritzat l’accés a la teua identitat digital en instal·lar-te aplicacions mòbils o utilitzar serveis web,… si no tens cura, acabaràs convertint-te en un spammer involuntari i inconscient.

Per això, també és recomanable que periòdicament revisis la carpeta dels missatges no desitjats, per evitar la pèrdua d’informació important: Si l’adreça d’algun dels teus contactes ha estat utilitzada per enviar-ne, és possible que ja es trobi a la llista negra del servidor de correu i el seu filtre antispam del teu servidor de correu l’hi hagi llençat per error.

Esquivant la brossa

Primer que res, comprova amb el servei AntiBotnet osi.es/es/servicio-antibotnet, que la teua connexió a internet no estigui compromesa i algú l’estigui utilitzant per enviar missatges brossa.

Si utilitzes un client de correu, tipus Thunderbird o Outlook, no estaria de més que t’instal·lessis l’eina de netega MailWaher Free (Windows) mailwasher.net per evitar la baixada de missatges brossa al teu ordinador.

Bústies temporals

Si vols registrar-te en algun lloc web i no t’inspira confiança o senzillament només vols posar-hi el nas i xafardejar, sense córrer el risc que passis a engreixar la llista d’e-mails receptors de publicitat o pugui ser utilitzada amb altres finalitats, utilitza un compte de correu temporal.

Tens moltes alternatives gratuïtes per escollir: des de bústies d’un sol ús que s’autodestrueixen passat un periode de temps, com TempMail (via web i Android) temp-mail.org/es, Guerrilla Mail (via web i Android) guerrillamail.com/es, YopMail (via web i complements del navegador) yopmail.com/es i 10 Minute Mail 10minutemail.com o altres opcions més complexes, com una redirecció de correu, protegint la teua identitat digital, tipus AltMails altmails.com

Tornant al principi, sabies que gràcies a l’última reforma de la Ley Orgánica del Régimen Electoral General, aprovada el novembre del 2018, pots sol·licitar que els partits polítics deixin d’enviar-te cartes amb propaganda electoral? bit.ly/NoSpamPolitic Llàstima que per altra banda, l’article 58 bis de la nova LOPD aprovada uns dies més tard, ens desprotegeix totalment, en conferir-los els privilegis de poder recopilar informació personal i ideològica de les ciutadanes i de contactar-hi directament i sense el consentiment previ, a través de mitjans digitals. Ja veus com està la cosa!

Mentrestant, paciència i seny. I fins la quinzena que ve! Recorda que pots retrobar-me a capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més

https://www.eldiario.es/hojaderouter/seguridad/Cuarenta-primer-cabreo-primitivos-internautas_0_767123682.html

20 consejos para evitar ser marcado como spam
https://hormigasenlanube.com/evitar-ser-marcado-como-spam/

Formulari de contacte per a remitents massius de GMail
https://support.google.com/mail/contact/bulk_send_new

Spam telefónico: remedios y recursos online para combatirlo
https://hipertextual.com/2017/07/spam-telefonico-remedios-recursos-online-combatirlo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × four =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.