Skip to content
Inici » Càpsula 67. #IAmAble

Càpsula 67. #IAmAble

  • by

Soc capaç. Malgrat que m’hagin reconegut un grau de discapacitat moderada, que limita algunes de les meues activitats diàries. Per això, d’ençà que vaig conèixer al videoblocaire Quim Vilamajó elmondelquim.wordpress.com, que junt amb el seu pare en Jesús vilamajo.com, ens descobreix la seua particular realitat i ens convida a sumar esforços per eliminar estereotips i normalitzar la diferència, la seua influència m’inspira a ampliar horitzons, a anar més lluny, prenent consciència i estimant la riquesa la diversitat de la nostra societat i de les persones que les configuren.

Per sort, com ells, moltes altres persones treballen per l’accessibilitat global, a través de les noves tecnologies, per tal que totes tinguem oportunitat per ser més capaces. Avui, em proposo compartir algunes d’aquestes eines i experiències.

Microsoft ha desenvolupat l’aplicació Seeing AI (gratuïta, per a dispositius IOS) que posa la intel·ligència artificial al servei de les persones cegues o amb deficiències visuals. Després de fer una foto, en desplaçar els dits per sobre la pantalla del mòbil, s’encarrega de descriure en veu alta els elements que apareixen a la imatge, arribant a interpretar l’escena i les emocions de les persones que hi surten. 

En la mateixa direcció, Google ha creat l’aplicació Lookout, una mena d’assistent virtual a través de l’aprenentatge automàtic és capaç de guiar a les persones cegues, interpretant i explicant en veu alta tots els objectes que queden dins del camp de la càmera del mòbil, que caldrà dur penjat al coll. Disposa de quatre modes per adaptar-se a activitats i entorns diferents de la vida quotidiana. Llàstima que, ara per ara, només està disponible als Estats Units.

Els assistents Google TalkBack (per a  Android) i Voice Over (per a IOS) faciliten l’accés, la consulta i la interacció de les persones amb discapacitat visual amb el seu dispositiu mòbil.

Jo també llegeixo yotambienleo.com és una app mòbil que facilita el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura dels infants amb síndrome de Down o amb autisme, potenciant la memòria visual i la comprensió abstracta, utilitzant el mètode de lectura global.

Jo comunico jocomunico.com és una aplicació web sota llicència Creative Commons, que permet que persones amb trastorns greus de la parla puguin expressar-se a través de l’ús de pictogrames, que estan organitzats en taulells temàtics.

Per a les usuàries sordes o amb discapacitat auditiva, et proposo Transcripción instantánea (gratuïta, per a Android) que s’encarrega de transcriure en temps real, tot el que diuen les persones que estan parlant amb tu o els sons que es produeixen al teu voltant, mostrant-ho a la pantalla del dispositiu. Així mateix, permet escriure les teues respostes des de la mateixa aplicació, facilitant les converses.

També Rogervoice rogervoice.com (amb compres integrades, per a Android i IOS) facilita que les persones sordes puguin mantenir una conversa telefònica subtitulada, utilitzant tècniques de reconeixement i síntesi de veu.

Per a persones amb mobilitat reduïda, resulta interessant TUR4all tur4all.es (gratuïta, per a IOS i Android) que recull les propostes de turisme accessible de les persones amb discapacitat i ofereix informació sobre el nivell d’accessibilitat d’establiments i equipaments, arreu d’Espanya i Portugal o

Per cert, Google Maps que ja està provant la funció d’itineraris accessibles amb cadires de rodes.

Per cert, espero no haver sigut l’únic que entrant a la Sala Marçà, ha saludat efusivament al doble de cartó ploma d’en Quim, pensant-se que era l’autèntic, de carn, ossos i emocions.  Després d’aquest moment de compartir aquest moment de vergonya, només em queda desitjar-te una bona quinzena i convidar-te a visitar capsulesdetic.wordpress.com, on trobaràs continguts extra i així com la resta de càpsules publicades a Nova Tàrrega.

Per saber-ne més

TalkBack 
Aprèn a utilitzar TalkBack amb Android (cat)  Fes clic per anar a l'enllaç extern

Notícias fàcil
Lloc web dedicat a persones amb discapacitat intel·lectual, o amb problemes de comprensió lectora. Ofereix informació d’actualitat, utilitzant un llenguatge senzill, clar i de fàcil comprensió (cast)

Més aplicacions

Be My Eyes Fes clic per anar a l'enllaç extern
(Per a Android i IOS) Creada per ajudar a persones cegues o amb problemes de visió. Composta per una comunitat global de cecs i persones amb dificultat de visió i voluntaris vidents. A través d’una videotrucada en directe, els voluntaris assisteixen a cecs i persones amb dèficit de visió prestant-los ajuda visual per a tasques com el reconeixement de colors, comprovar si les llums estan enceses o preparar el sopar.


Aquesta Càpsula marida molt bé amb la 101. Vols llegir-la?

https://capsulestic.cat/capsula-101-accessibilitat-tic/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

18 + nine =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.