Skip to content
Inici » Càpsula 70. Factor 50+

Càpsula 70. Factor 50+

Amb l’arribada del caloret, per arreu es multipliquen els missatges d’avís sobre els perills de prendre el sol en excés i de la importància de seguir les recomanacions per protegir-se correctament i així, reduir els riscos per la nostra salut.

Com que l’estimada directora d’aquest setmanari em reconeix com al teu consultor TIC de capçalera, em veig amb l’obligació de parlar-te de les conseqüències de la sobreexposició, en aquest cas a les xarxes socials i també proposar-te alguns consells per evitar que acabis cremat.

Oversharing

És una obvietat afirmar que les TIC ens ofereixen un món d’oportunitats i contribueixen positivament en l’apoderament de les persones (no esperaràs pas que tiri pedres sobre la meua teulada, oi).

Malgrat això hi ha qui, malintencionadament, se’n serveix per controlar, espiar, dirigir-nos,… aprofitant-se de la despreocupació o desconeixement de les persones que s’exhibeixen a les xarxes socials, sense límit ni criteri, afectant la seua privadesa i la seguretat, tan pròpia com la dels seus cercles d’amistats.

Per limitar-ne els efectes nocius, només cal que apliquis aquests dos factors a la teua vida digital. Per un costat, reflexiona abans de publicar res, qüestiona’t sobre la conveniència (o no) de fer-ho, calculant els seus riscos i conseqüències. Per l’altre, revisa la configuració de privacitat de la informació que tens emmagatzemada al núvol i dels teus perfils socials.

Si amb l’arribada de la RGPD (recordes que en vam parlar a la càpsula 43? bit.ly/c43NT) disposes de més garanties sobre la protecció i l’ús de les dades que confies a les prestadores de serveis digitals, però deixes de ser curosa amb qui accedeix a la teva informació personal, això no servirà de res. No creus?

Sharenting

La cosa no acaba aquí. Avui en dia, és la canalla qui pateix l’oversharing dels seus familiars. El sharenting -de l’anglès, share (compartir) i parenting (paternitat)- consisteix a documentar el primer temps de vida i cadascuna de les anècdotes dels més petits de casa, mostrar-les públicament a les xarxes socials, sense cap mena de contenció ni procurant la seua privacitat. (Aixeca el dit, si l’has practicat o en coneixes algun cas proper)

Sense adonar-nos-en, i molt abans que puguin tenir la seua identitat digital pròpia, estem construint i afonant la seua petjada digital. En un futur, això pot acabar afectant la seua reputació digital.

Ja no es fa estrany, veure com joves comencen a reclamar als seus pares que eliminin les fotos on surten. I és que una fotografia mal exposada en una xarxa social atempta contra els drets a l’honor, a la imatge pròpia i a la intimitat, de la persona afectada. En el cas de les adolescents, aquesta situació es pot agreujar si és utilitzada per les seues “amistats” com a munició per a ciberassetjar-la o per crear una identitat falsa utilitzada per una groomer.

Si vols fer-ho bé i evitar-te futurs problemes, demana-li la seva autorització abans de fer difusió de qualsevol fotografia seua, a les xarxes socials. Cal respectar sempre la seua opinió i no penjar-la, si no ho desitja. Recorda que com a pare/mare/tutora la teua missió és vetllar i fer prevaldre tots seus drets.

Doncs això. Aquests dies, no tant postureo i més crema solar! Fins a la quinzena que ve. Recorda que pots recuperar la resta de càpsules a capsulesdetic.wordpress.com

Contingut extra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × one =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.