Quan aquest número surti a la llum, ja farà una quinzena que estic de vacances. Enguany però, les he començat viatjant fins a una destinació tan poc turística i posturejable com pot ser l’UCI d’un hospital, acompanyant al meu germà gran que ha patit un ictus canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/i/ictus
Per passar els neguits i les hores d’espera, m’he entretingut a passejar-me per les botigues d’aplicacions, desconcertat davant els prestatges buits d’eines digitals dedicades a la neurorehabilitació i l’estimulació cognitiva, adreçades al gran públic. Ampliant la cerca a arreu de la xarxa, he fet alguns descobriments, que ara comparteixo amb tu, esperant que resultin del teu interès.
Com ja deus saber, reconèixer precoçment els símptomes d’aquesta patologia, resulta una qüestió de vida o mort, per tal que el personal d’emergències mèdiques pugui atendre ràpidament i adequadament.
L’estiu passat, investigadors de la Universitat Politècnica de València presentaven una aplicació mòbil capaç d’analitzar i identificar-ne els indicis de l’ictus, a través de la realització de tres senzilles proves amb l’ajuda del dispositiu. El mateix passa amb la desenvolupada des de la Universitat de Turku (Finlàndia): només posant-se el telèfon al tòrax permet detectar la fibril·lació auricular pròpia dels accidents vasculars cerebrals. Ho fa gràcies a l’acceleròmetre del mòbil, que s’encarrega de mesurar els moviments.
Malauradament, encara no poden trobar-se a les botiges d’apps. Mentre arriben a la botiga, caldrà seguir confiant del bon fer de les professionals del 061 CatSalut Respon sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon (Generalitat de Catalunya | gratuïta, +3 |Per a web, Android i IOS).
Seguint amb l’ajuda tecnològica, hi ha multitud d’aplicacions que poden contribuir a la bona rehabilitació. En aquest sentit, trobem al doctor Ezequiel Hidalgo que ha creat VReal caixaimpulse.com/es/projects/-/caixaimpulse/project/VREAL una plataforma d’aplicions, amb l’objectiu comú de fer més accessible la rehabilitació a través de la virtualització d’exercicis de terapies analògiques.
Així mateix, l’empresa Evolv que explora els nous camins de la salut digital i la telerehabilitació -la rehabilitació mitjançant l’aprofitament de les tecnologies digitals- Amb VirtualRehab evolvrehab.com/es/virtualrehab se serveix de la realitat virtual per crear un entorn interactiu adaptat a les particularitats de cada pacient, per realitzar la pauta d’exercicis de recuperació.
La recuperació del meu germà s’endevina llarga, però va pel bon camí. Les eines TIC, com les que recollia a la Càpsula 50, a la Nova Tàrrega núm. 3734 bit.ly/NT_c50 esdevindran un bon complement, per muscular de nou les seues capacitats cognitives.
Acabo reconeixent la bona feina de tantes persones que cuiden a les persones afectades. En l’àmbit local, visibilitzar la tasca de l’associació AMILL, amilleida.com que ofereix orientació, suport i formació, a les malaltes i les seues families.
Fins aquí. Amb tu, si ho vols, ens retrobem després de vacances! Mentrestant, recorda gaudir del regal de la vida, amb consciència i agraïment! capsulesdetic.wordpress.com
Per saber-ne més
Este médico programó su propio ‘software’ de realidad virtual para sus pacientes de ictus https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2019-05-19/medico-ezequiel-delgado-ictus-realidad-virtual_2005354/
VReal: la «app» para recuperarse del ictus https://www.larazon.es/sociedad/vreal-la-app-para-recuperarse-del-ictus-BA23984216
Apps en neurorrehabilitación. Una revisión sistemática de aplicaciones móviles https://www.elsevier.es/es-revista-neurologia-295-avance-resumen-apps-neurorrehabilitacion-una-revision-sistematica-S0213485315002339
Las mejores APPs de Neurología https://www.gaeapeoplemagazine.com/featured/las-mejores-apps-neurologia/
Top 10 Neurology Apps https://www.neurologytimes.com/alzheimer-disease/top-10-neurology-apps