Skip to content
Inici » Càpsula 73. Contagiades…

Càpsula 73. Contagiades…

Fa dies que les històries d’Instagram de Fira Tàrrega @FiraTàrrega ens exposen a les artistes i professionals que participaran en la FiraTàrrega 2019 i ens expliquen les seues estratègies de contagi i ens ajuden a reconèixer els símptomes que esperen provocar en les persones infectades per l’epidèmia de les arts escèniques. Així mateix, des de l’equip organitzador se’ns ofereix el guiatge del seu estol d’àngels, encarregats d’orientar i donar consell a qui hi participarà.

Avui em poso les ales i l’aurèola i surto de la càpsula per parlar-te d’uns altres riscos a les quals totes estem exposades: les vulnerabilitats crítiques i les amenaces a la seguretat mòbil i com podem identificar que ens han infectat.

Amenaces mòbils

Pel que es veu, el primogènit fou Cabir. Tothom el considera com el primer virus creat específicament per a dispositius mòbils, l’any 2004 per 29a, un col·lectiu de hackers txeques i eslovenes. Des de llavors, la cosa només ha anat cap a pitjor i els riscos s’han anat diversificant. A continuació, repassem les seues principals característiques:

Programari maliciós bancari dissenyat per infiltrar-se al dispositiu, recollir les dades d’inici de sessió i les contrasenyes bancàries de la usuària i enviar-les a un servidor de comandament i control (conegut com a xara C&C o C2).

Ransomware mòbil que bloqueja l’accés al contingut del dispositiu, a través del xifratge de la informació. Si hom vol recuperar el control, ha de pagar un rescat a les raptores. Si no es paga a temps, destrueixen tots els arxius que hi havia emmagatzemats.

Programari espia mòbil amagant-se darrere una app d’aparença legítima i confiable, es dedica a supervisar l’activitat, registrar la seua ubicació i sostreure la informació crítica de la usuària.

Adware mòbil el culpable d’aquelles molestes finestres emergents amb publicitat que no saps d’on surten. A més, a través d’aquesta publicitat maliciosa, pot infectar i accedir a l’arrel del dispositiu per atacar-lo de nou.

Troians de SMS: mitjançant l’enviament d’un missatge de text a números amb tarifació especial, que provoca l’augment de les factures telefòniques.

Estigues atenta als senyals!

1. El telèfon va més lent. Si detectes una baixada del rendiment habitual del mòbil, pot ser un símptoma clar de què has estat hackejada. Abans descarta que no sigui degut al fet que ja és antic (Què? Si només fa un any que me l’he comprat!!) o que recentment has aplicat una actualització del sistema.

2. El telèfon fa coses rares. Revisa les aplicacions que hi ha instal·lades i comprova que no n’aparegui cap que no hagis “comprat” a la botiga d’aplicacions. De la mateixa manera, revisa el registre de missatges i trucades enviades, per si n’apareix alguna que no reconeixes.

3. Has consumit més dades del que és habitual o la bateria s’esgota abans d’hora. Abans descarta que no hagis fet una marató de sèries tirant de dades o vas tot el sant dia amb l’Spotify engegat, potser vol dir que algun malware està actuant d’amagat dins del teu telèfon.

4 Reps missatges de serveis que no has utilitzat mai. Molts malwares, actuen registrant-los sense permís a serveis prèmium. Així mateix, si un contacte t’avisa que has publicat quelcom a les xarxes socials o li has enviat un missatge sense saber-ho, això segurament vol dir que estàs infectada.

6. Del no-res, sorgeixen finestres invasives amb publicitat o el navegador web es comporta de manera erràtica, redirigint-te a pàgines que no has teclejat.

i 8. El dispositiu se sobreescalfa. Com he dit més amunt, el programari maliciós acostuma a actuar d’amargat amagar-se, executant-se en segon pla. Això fa que encara que duguis el telèfon a la butxaca o no l’estiguis utilitzant, el processador del telèfon no para de treballar i n’augmenta la temperatura.

Fins aquí. I la setmana que ve, segona part: estratègies per evitar aquestes amenaces i propostes per solucionar-ho, quan ja hi ets. Recorda, ho pots trobar tot endreçadet a capsulesdetic.wordpress.com Ah! Gaudeix d’una bona fira i no tinguis por de deixar-te encomanar per la passió de FiraTàrrega!

1 thought on “Càpsula 73. Contagiades…”

  1. Pingback: Càpsula 74. …i protegides! – #CàpsulesdeTIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × one =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.