Skip to content
Inici » Càpsula 74. …i protegides!

Càpsula 74. …i protegides!

A la càpsula anterior, aprofitant la encomanadissa capacitat per les arts escèniques de la nostra Fira, em dedicava a presentar algunes de les amenaces específiques que posen en risc els dispositius mòbils. A la segona part d’aquest díptic, vull proposar-te estratègies per prevenir-les i alguna aplicació que pot ajudar-nos a mantenir els nostres telèfons i tauletes lliures de continguts maliciosos.

Les connexions wifi

Evita utilitzar xarxes wifis obertes. Tant la persona administradora com les altres usuàries que hi ha connectades, poden acabar infectant els teus dispositius per tal de capturar credencials, claus d’accés i altres dades sensibles. És el frau conegut com a MiTM o man in the mobile.

Així mateix, tingues en compte les següents consideracions:

  • assegura’t que ofereix de nivells de seguretat WPA o WPA2. Defuig de les WEP, que són totalment insegures!

  • deshabilita la sincronització automàtica de les aplicacions i comptes, per aturar aquelles tasques que es realitzen en segon pla i sense el nostre coneixement.

  • quan navegues per la web, comprova el xifratge de les pàgines. L’adreça URL ha de començar amb https://

  • no realitzis transaccions bancàries, compres en línia o ni intercanviïs dades privades.

  • elimina les dades del punt d’accés que han quedat desades al dispositiu, quan acabis d’utilitzar-lo i desactiva el sistema wifi.

El programari

Mantén actualitzat el sistema operatiu i les aplicacions que hi has posat. A més, per vetllar la privacitat, la confidencialitat, la integritat i la seguretat de les nostres dades, és molt recomanable tenir les següents eines instal·lades i habilitades:

  1. L’antivirus, junt amb les apps antimalware, s’encarrega de protegir els dispositius de l’atac dels virus i les altres bestioles malicioses. Instal·la’n un de confiança i executa’l regularment per assegurar-te que tot va bé. Un clàssic en aquest àmbit és Malwarebytes malwarebytes.com, una completa solució de seguretat, que disposa d’una versió gratuïta.
    Existeixen moltes altres aplicacions fiables i eficaces que vetllen per la nostra seguretat. Al web av-test.org/es/antivirus/moviles ens ofereixen una bona comparativa. I tu, amb quina et quedes?

  2. El tallafoc controla les connexions entrants i sortints del dispositiu. NoRoot Firewall norootfirewall.weebly.com i NetGuard netguard.me són dues opcions gratuïtes per a Android, que ens avisaran si les nostres aplicacions proven d’accedir a internet.

  3. La connexió VPN o xarxa privada virtual s’encarrega de crear una connexió segura a través d’internet, que és considerada com un entorn no segur (especialment quan utilitzem wifis insegures). L’aplicació Hot Spot Shield VPN hotspotshield.com és multiplataforma i ofereix un pla gratuït per a dispositius mòbils. També recomano l’ús del navegador Opera opera.com/es/mobile que incorpora una VPN de sèrie, gratuïta i sense límits de trànsit de dades.

Recorda que tu ets la principal responsable de què passa dins del teu dispositiu. Actua amb sentit comú, consciència i coherència: Abans de picar a un enllaç o obrir un arxiu, comprova la seva fiabilitat. De la mateixa manera, instal·la aplicacions només des de les botigues oficials o d’altres fonts que et resultin de confiança.

Per acabar, com sempre, un parell de portes on pots trucar si necessites informar-te més i millor: el CESICAT, Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya ciberseguretat.gencat.cat i l’INCIBE, Instituto Nacional de Ciberseguridad de España incibe.es Com sempre, també pots repescar totes les càpsules anteriors al bloc capsulesdetic.wordpress.com Confio que hi sabràs trobar contingut que resultarà del teu interès. Bona quinzena!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × four =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.