Skip to content
Inici » Càpsula 76. #CyberSecMonth

Càpsula 76. #CyberSecMonth

  • by

Em confesso dúctil de mena i que em deixo portar pel fer de la gent, sigui ramat o tsunami. Per això, he pensat sumar-me al Mes europeu de la ciberseguretat (obro un parèntesi per dir-te que aquest és un dels nous termes reconegut i normalitzat, des del passat 8 d’octubre, pel Consell Supervisor del Termcat termcat.cat) i dedicar-li la càpsula d’avui.

L’European CyberSecurity Month cybersecuritymonth.eu és una campanya de sensibilització que la Unió Europea -la que ens mira(?)- realitza cada mes d’octubre amb l’objectiu de difondre bons hàbits i mesures per garantir la disponibilitat, la integritat i la confidencialitat de les dades digitals de la ciutadania i la recomanació de recursos per la seguretat personal en línia.

Enguany se centra a reflexionar sobre la necessitat d’establir canvis de comportament i actituds, presentant el concepte d’higiene cibernètica que recull les pràctiques saludables de seguretat a l’hora d’utilitzar els dispositius digitals.

Així mateix, ens anima a fer-nos un seguit de qüestions, abans d’iniciar el procés de compra de qualsevol producte, servei tecnològic o contingut digital. Sens dubte, la responsabilitat de la seguretat TIC, comença per una mateixa.

1. He canviat la contrasenya per defecte?
No substituir-la és com deixar la porta oberta al dispositiu, facilitant l’accés no desitjat a tota l’activitat digital de la usuària i les dades que hi té emmagatzemades.
Canviar la clau de pas per defecte del dispositiu acostuma a ser un procediment molt fàcil de fer. En afegir una contrasenya personal pròpia permet tenir un major control de la informació que entra i surt, a través de la xarxa.

2. La meua informació personal està xifrada?
L’encriptació o xifratge de dades, utilitza un codi secret per emmascarar la informació i protegint-la quan s’emmagatzema al mateix dispositiu o quan s’envia a través d’internet, ja que la comprensió del missatge esdevé impossible o, si més no, difícil, per tota persona que no disposa de la clau secreta per desxifrar-lo.

3. El meu dispositiu s’actualitza de manera automàtica?
La tecnologia avança ràpidament i malauradament, cada dia apareixen noves vulnerabilitats que exposen la seua integritat. En establir l’actualització automàtica, contribueixes a mantenir un alt nivell de seguretat i minimitzes el risc d’exposició a les noves amenaces.

4. Sé on s’emmagatzemen les meves dades i qui pot accedir-hi?
Tal com vam parlar a la Càpsula 43 capsulestic.cat/?p=6166 el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) compromet a les empreses a informar-nos sobre quines dades recullen de nosaltres, qui hi tindrà accés, on les emmagatzemaran i les obliga a demanar-nos el nostre consentiment exprés i inequívoc per utilitzar-les. Sens dubte, aquesta llei millora la garantia del nostre dret a la privacitat, sempre que llegim les condicions, abans d’acceptar, és clar.

5. Sé què revela el meu dispositiu sobre mi?
Si el dispositiu té una càmera, un micròfon, un giroscopi o un acceleròmetre, poden estar revelant informació sobre el vostre entorn o permetre que altres persones escoltin les nostres converses. El teu dispositiu és responsabilitat teua: Pren mesures per protegir-te i revisa els permisos de les aplicacions i decidiu quines opcions caldrà desactivar per protegir la teua privadesa.

Acabo fent-vos un anunci. Amb motiu de la 75 càpsula que publico a la Nova Tàrrega i aprofitant una oferta de la bona gent de la Fundació.cat fundacio.cat, m’he traslladat de casa. A partir d’ara, podeu trobar totes les càpsules a capsulestic.cat. Bona quinzena!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 − five =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.