Ja saps com m’agrada vincular la càpsula amb el moment en què podràs trobar-la al teu quiosc, dins de la Nova Tàrrega. L’estimada Lourdes, fidel a la litúrgia quinzenal, m’envia un recordatori del fet que compta amb la meua col·laboració i que en aquesta ocasió, el setmanari sortirà en dijous. Per això, aprofitant la coincidència amb la Nit d’Ànimes, et proposo pujar a la nau del misteri per explorar a fons el fenomen paranormal TIC, que dóna títol aquest escrit.
Feliç de tu, si no tens ni idea del que t’estic parlant. Fins fa no massa, ja estava com tu i no en tenia ni idea d’aquest fet. Fins que un dia, sense previ avís, vaig descobrir com un ens invidible havia posseït el meu telèfon intel·ligent.
Ningú sap ben bé quin és l’origen d’aquest poltergeist, que fa que la pantalla del dispositiu mòbil detecti falses pulsacions, activant funcions aleatòriament, quan ningú no l’està tocant i en canvi no respon als tocs que qui l’utilitza.
N’hi ha que diuen que és cosa d’una errada del programari o del maquinari del dispositiu; altres creuen que és degut al fet que acumula massa electricitat estàtica; n’hi ha que pensen que és degut una mala configuració del sistema (acompanyat d’un “…mira que et vaig avisar que no toquessis res!”). El cas és que això fa que pari boig i sigui impossible utilitzar-lo amb normalitat.
Diverses causes, diverses solucions
Abans de res, tranquil·litzar-te (en part): això no vol dir que estigui compromès per una hacker o que un virus maliciós l’hagi infectat. Per sort, en la majoria d’ocasions, hi ha maneres de recuperar el bon funcionament del terminal. A continuació te les explico, ordenades de menys a més dràstiques:
1. Si es tracta d’un error del sistema operatiu d’Android, la clau està a comprovar si hi ha una actualització disponible que resolgui aquest error. Entra a la configuració del dispositiu. Generalment ho trobaràs a Actualitzacions de sistema. En cas afirmatiu, només cal obtenir-la i instal·lar-la. Malauradament, estàs venuda a la voluntat de la fabricant del dispositiu de llençar el pedaç reparador.
2. També pots comprovar si és cosa del processador i pots donar-li una empenta, fent que funcioni millor i més ràpid. Per fer-ho, torna a entrar a la configuració i busca les Opcions per a desenvolupadors. (Si no hi has entrat mai, primer les hauràs d’activar, fent diversos tocs damunt del Número de compilació) i activa l’opció Força l’acceleració GPU.
3. Si encara no s’ha solucionat, prova de Reiniciar l’aparell. Un clàssic que encara que per evident, fa que moltes vegades el problema es resolgui sol. Un altre misteri!
4. Segueix igual? No et queda més remei que provar de Restaurar o Restablir el dispositiu. Tingues present que això suposarà perdre tota la informació emmagatzemada. Per tant, no oblidis fer-ne una còpia de seguretat!
5. Si cap dels processos anteriors no han servit per res, és que el problema es troba al cristall digitalitzador: una fina làmina situada entre el vidre i la pantalla, encarregada de registrar els tocs i els gestos que hom fa al seu damunt. Només queda canviar la pantalla. Amb el cost i el risc que suposa. I si encara està amb garantia, rai!
i 6. Truc final. Fes espurnes, damunt la zona maleïa de la pantalla, amb l’ajuda del sistema electrònic desmuntat d’un encenedor. En el meu cas, l’exorcisme va ser un èxit i vaig aconseguir solucionar el problema.
Bona vetllada de la Castanyada i bona diada de Tots Sants. Ens retrobem d’aquí a quinze dies. Recorda que pots repassar totes les càpsules al nou web capsulesTIC.cat