Skip to content
Inici » Càpsula 78. K-anonimitzades

Càpsula 78. K-anonimitzades

  • by

Quan es va fer públic que l’Instituto Nacional d’Estadística ine.es havia pactat amb les grans empreses de telecomunicacions de l’estat, per cedir-los les dades anonimitzades de què disposen de les seues clientes per a realitzar un estudi sobre els desplaçaments i la mobilitat, la flotabilitat, la vinculació amb el territori i l’evolució de la “España vacía”, sense comptar amb el permís de les afectades, l’estimada directora va enviar-me un DM convidant-me a centrar l’atenció en aquesta pràctica i proposant-ne la dedicació de la càpsula d’avui.

Los “Censos de Población y Viviendas”

Segons el comunicat de l’INE ine.es/prensa/comunicado29102019.pdf les dades que s’utilitzaran per realitzar aquest estudi, són les que s’extreuen del senyal que els telèfons intel·ligents envien a les antenes GSM (mapa de les antenes de telefonia mòbil de l’estat espanyol antenasgsm.com) i de les quals rebem la cobertura mòbil i de dades i que permeten realitzar un seguiment de la ubicació dels individus estudiats.

I si no vull que el meu telèfon hi participi?

Si estàs a Vodafone, pots evitar que facin ús d’aquestes dades: Accedeix a l’app Mi Vodafone. A partir d’aquí, els passos a seguir són Mi cuenta | permisos y preferencias | permisos. Activa l’opció No acepto que Vodafone ceda datos anonimizados… També ho pots fer a través del seu web vodafone.es/c/particulares/es/acceso-area-privada Un cop identificada, vés a Datos Personales | Preferencias | Privacidad de tus Datos. I com en el cas anterior, marca l’opció desautoritzant l’ús.

Lowi, que pertany a Vodafone, també et permet decidir ser exclosa: busca l’aplicació Mi Lowi. Un cop identificada entra a Configuración | Notificaciones | Permisos y preferencias.

Amb Orange també pots demanar que no t’hi comptin, enviant un missatge de correu electrònic a orangeproteccion.datos@orange.com, amb l’assumpte Protección de Datos.

Si, en canvi el teu proveïdor és Movistar, a més a més, de no oferir-te cap mètode per sol·licitar ser exclòs d’aquest estudi (o dels que vindran), s’escuda en el fet que segons la legalitat actual, les dades anonimitzades que recull poden ser compartides, sense necessitat de comptar amb el teu consentiment.

Finalment, si ets d’una altra companyia, estàs exclosa d’aquest estudi i per tant, no se cediran aquestes dades d’ubicació.

Les dades anonimitzades

Al contrari de les dades personals i individualitzades, que estan protegides per la LODP (la Llei Orgànica de protecció de dades de caràcter personal, de la que vam parlar a la Càpsula 47 capsulestic.cat/capsula-43-hola-rgpd) les anonimitzades són totes aquelles que no tenen relació amb una persona física identificada o identificable, o que han estat tractades perquè no ho sigui.

Conèixer l’existència de la Llei 25/2007, del 18 d’octubre, que obliga que les operadores conservin les dades generades amb les nostres comunicacions electròniques durant un mínim de 12 mesos, la inquietud es fa més gran, fa més gran el neguit.

Cal que esdevinguem conscients de la magnitud dels rastres de dades que anem deixant (o que altres van recollint) amb el nostre pas per les xarxes, i amb les que es genera el Big Data, que pot deixar-nos al descobert, i provocar la pèrdua de privacitat, seguretat, sobirania i governança digitals. Entre els riscos, es parla de la k-anonimització, que explora la possibilitat de revertir l’anonimització, fent possible la reidentificació de persones. Si no em creus, explora el mapa interactiu creat per l’activista alemany Maite Spitz zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention a partir de totes dades arreplegades i retingudes per la seua companyia telefònica, durant 6 mesos.

Autoprotecció

A més del que t’he explicat més amunt, revisa els permisos que has concedit a les aplicacions i serveis digitals, gestionant les dades que han obtingut, directament o indirectament.

Segons les expertes, i en el cas concret que ens ocupa, la solució pot passar per apagar el dispositiu o activar el mode avió, mentre es realitzi l’estudi. D’aquesta manera, deixaràs d’estar connectada a les xarxes de l’operadora.

Certament, aquests dies són plens d’incerteses i d’inquietuds -també d’oportunitats- al voltant de la tecnologia. Si vols, pots fer-me arribar les teves consultes a través d’un missatge directe, com ha fet l’estimada Lourdes, i en pararem en futures càpsules. Recorda que les trobaràs totes les càpsules anteriors a capsulestic.cat

LA K-ANONIMIDAD COMO MEDIDA DE LA PRIVACIDAD
https://www.aepd.es/media/notas-tecnicas/nota-tecnica-kanonimidad.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.