Skip to content
Inici » Càpsula 79. Se’n parlave… i n’hi havie

Càpsula 79. Se’n parlave… i n’hi havie

  • by

Durant els últims mesos, el nostre Museu museutarrega.cat ha acollit una interessant mostra itinerant sobre la bruixeria al Pirineu i, per extensió, arreu de les Terres de Ponent. patrimoni.gencat.cat/ca/museusdelleida/sen-parlave-i-nhi-havie

El seu discurs expositiu defensa que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides per les seues pròpies veïnes. Si és així, imagina’t com et mirarien les generacions ancestrals, en veure’t practicar tants rituals digitals socials o personals! Segur que més d’una, també faria cap a la foguera!

A la càpsula d’avui, et proposo fer un humil treball etnològic i repassar alguns ritus i litúrgies digitals curiosos que hem incorporat en el nostre fer diari.

Fer una autofoto

En fer-se una selfie, hom procura allunyar la càmera de la cara, estirant el braç el màxim i situant-lo de costat. Això es fa per evitar l’efecte “ull de peix”, que fa que es deformin les cares i et quedi el nas de patata. Amb la dificultat afegida d’haver de prémer el botó de l’obturador amb el dir gros. Hi ha qui s’ajuda d’un braç d’autofotos: un giny que permet capturar plans més complets o noves perspectives, més enllà d’on arriba el braç.

Calibrar la brúixola

El teu telèfon té integrada una brúixola digital, que a gràcies a tres eixos sensibles als camps magnètics terrestres, és capaç d’orientar-se. A vegades, però, malgrat tenir el GPS activat, al telèfon li costa detectar la situació o es mostra de manera poc precisa. Per solucionar-ho, el procés és molt senzill. Amb el dispositiu a la mà i l’aplicació dels mapes oberta, només cal dibuixar la figura d’un 8 a l’aire. A mesura que es va repetint l’acció, el feix de llum blau s’estreny i passa a indicar la ubicació correcta i exacta.

Dibuixant vuits

Zombiewalk

Són moltes les que posen a prova el seu nivell de propiocepció comunitària, en caminar pels carrers centrant tota l’atenció en la pantalla, sense parar atenció ni ser plenament conscient de tot el que passa al voltant. Això comporta evidents riscos com ser atropellats per algun vehicle o xocar contra altres vianants o elements del mobiliari urbà.

Comunicar-se

Segur que algun cop t’has creuat amb algú que parla al telèfon, posant-se’l horitzontalment davant de la boca. Aquest gest, fins ara encara considerat una mica estrafolari, va guanyant adeptes, ja que a més d’utilitzar-se per gravar notes de veu, permet reconèixer i transformar l’àudio en text.

Una variant és quan es tapa la boca mentre parla amb el mòbil, per minimitzar les interferències ambientals mentre es manté una conversa.

Dins d’aquest bloc, també podríem incloure el fenomen que es produeix en començar a parlar amb el telèfon: just comença la conversa, entra en estat de trànsit, posant-se a caminar fent cercles.

Buscar cobertura

Tampoc es fa estany, especialment en zones rurals, veure com algú deambula, tot sostenint el dispositiu per sobre de l’altura dels ulls, buscant el lloc precís que li ofereixi la desitjada ratlleta de cobertura mòbil per poder comunicar-se.  Quan es produeix el misteri, aquest enclavament és compartit com un gran do, amb la resta membres de la seua tribu, colla o grup, esdevenint un punt de romiatge. Això també pot produir-se a les ciutats, quan hom descobreix una nova xarxa WIFI oberta!

Altres gestualitats màgiques

Per iniciar-te, et serà d’utilitat el recull creat per Termcat amb els Gestos tàctils en dispositius mòbils multitàctils bit.ly/gestostactils més utilitzats per navegar pels continguts digitals: fer un toc, despinçar, lliscar, fregar, lliscar,…

No vull acabar sense parlar del malabarisme digital: La proliferació de dispositius digitals, i per tant de l’ús de pantalles, fa que en situacions hom utilitzi diversos dispositius simultàniament, porta al límit la capacitat multitasca, de contorsió i d’atenció de qui les usa. Per exemple, quan té les mans ocupades duent les bosses de la compra, ha aprés a subjectar el telèfon entre l’espatlla i l’orella, torçant el cap.

Segurament la llista és més llarga. Et convido a allargar el fil, afegint les teues propostes a capsulesTIC.cat on també trobaràs la resta de publicacions anteriors i continguts complementaris. Bona quinzena!

Més informació

https://curiousrituals.files.wordpress.com/2012/09/curiousritualsbook.pdf

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

13 − 1 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.