Skip to content
Nen enganxzat a una pantalla de mòbil
Inici » Càpsula 80. Que Santa Llúcia et guardi la vista!

Càpsula 80. Que Santa Llúcia et guardi la vista!

Entendràs que estant tot el dia enganxat a les pantalles, m’encomani a la patrona dels cecs i de la gent d’oficis que requereixen gaudir d’una bona visió, més sabent que no en vaig gens sobrat i que dediqui la càpsula d’avui a aquesta santa, aprofitant que avui (13 de desembre) se celebra la seua diada.

La Síndrome Visual Informàtica (SIV) pot aparèixer quan es fixa la vista en una pantalla digital, de manera prolongada i ininterrompuda, manifestant-se amb visió borrosa, fatiga ocular, ulls secs, irritats o vermells, visió doble i dificultat per moure els ulls. (quina sort, la teua!)

Nen enganxzat a una pantalla de mòbil
Ri_Ya | Pixabay

Consells

Et proposo seguir aquestes recomanacions, hàbits i rutines per minimitzar la fatiga ocular digital:

 • Analitza (i si pots, corregeix) el nivell de sobreexposició als dispositius tecnològics.
 • Procura il·luminar l’espai de treball de manera adequada i suficient, evitant els reflexos i les ombres a la pantalla. Procura aprofitar les fonts de llum natural.
 • Cada 20 minuts, obliga’t a fer una petita aturada. Per reposar la vista, canvia el focus de visió fixant l’atenció en un punt distant i tanca els ulls durant uns segons.
 • Procura forçar el parpelleig per hidratar els ulls. En fixar la vista a una pantalla, se’n ressenten i s’assequen, en estar sobreexposats a l’ambient, l’aire condicionat o la calefacció. Pots ajudar-te de les llàgrimes artificials, per lubricar-los i mantenir el nivell d’humitat.
 • Si fas servir un dispositiu mòbil, allunya la pantalla a una distància mínima de 30 centímetres, procurant que quedi per sota de l’altura dels ulls.
 • Amb la pantalla de l’ordinador, el confort visual es troba als 65 centímetres de distància (en cap cas, menys de 40!). Si pots, inclina la pantalla de l’ordinador així ajudes a evitar que l’ull hagi d’enfocar de forma repetida a diferents distàncies.
 • Ajusta la brillantor i el contrast de la pantalla per fer que la lectura sigui més còmoda.
 • Activa la funció Night Shift o el filtre de llum blava per limitar l’exposició a la llum que emeten els teus dispositius i que poden afectar a la salut. També pots afegir un protector de pantalla amb foto-protecció, que l’absorbeixi.
 • Quan treballes amb l’ordinador, utilitza la funció Zoom In disponible en molts programes: per activar-la pren simultàniament les tecles Control i +.
 • Amb els nens petits, cal ser curosa en limitar el temps d’exposició a les pantalles dels dispositius digitals i promoure l’adquisició bons hàbits digitals saludables.

Apps

Per completar el contingut d’aquesta càpsula, vull proposar-te algunes apps que poden ajudar-te en la tasca de prevenció.

Stretchly hovancik.net/stretchly (Per a Windows, macOS i Linux | gratuïta) o Eyecare 20 20 20 (Per a IOS i Android. Gratuïta, amb compres integrades) permeten programar descansos digitals.  Si vols, vam recollir-ne algunes més a la CàpsulaTIC número 20 a capsulestic.cat/0020

Android, a partir de la versió 9, incorpora la funció Benestar digital, que integra un seguit d’eines que faciliten la desconnexió del mòbil. Amb l’iPhone o l’iPad, a partir de la versió d’IOS 12, s’ofereix la funció Temps d’ús, amb el mateix objectiu. Aquí ho expliquen en detall. android.com/intl/es_es/digital-wellbeing/

Per finalitzar -i mesurar el nivell d’intercessió de la santa que el teu cas requereix— pots avaluar el teu nivell d’agudesa visual amb Eye Test – Eye Exam eyeexamtest.com Elissor essilor.com/en/vision-tests/test-your-vision (Per a Android | gratuïta) o Smart Optometry (Per a Android i IOS | Gratuïta, amb anuncis)

Bona quinzena i bon camí cap a la Llum, l’equinocci d’hivern i Nadal. Com sempre, ho trobaràs tot recollit i endreçat a capsulestic.cat


Última revisió / 13/12/22
Les coses amb el temps canvien. Internet també. Alguns recursos ja no estan disponibles. (apareixen ratllats)
En aquest cas, et proposo alternatives.

Per saber-ne més

http://www.ergologico.com

1 thought on “Càpsula 80. Que Santa Llúcia et guardi la vista!”

 1. Pingback: Càpsula 102. Pip pip pip! – #CàpsulesTIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 × 3 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.